Umesto kupovnog uvek je bolji domaći hleb, jer nas uvek podseća na vreme provedeno kod bake, kada smo zajedno mesili testo i pravili domaće pecivo. Miris koji se širio kućom nas uvek vrati u lepša vremana, a omiljeni namaz je bila mast i mlevena paprika. Pripremite pita hleb koji se peče samo pet minuta, a koji je hrskav spolja, a šupalj unutra. Možete ga napuniti ćevapima, ali i različitim vrstama salate, šunke, sira...
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog kvasca
- 20 g šećera
- 20 ml ulja
Priprema:
U toploj vodi pomešajte šećer i kvasac, pokrijte i ostavite 15 minuta. Sipajte kvasac u brašno, dodajte so i ulje, pa zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom 3 sata da odmori. Kratko premesite, pa podelite na osam delova i oblikujte loptice. Svaku rastanjite oklagijom, dobićete nepravilan oblik, a onda presavijte prvo sa obe strane po dužini, a zatim i po širini, da se oblikujte kvadrat. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Pospite brašnom, pa rastanjite na tanak kvadrad, a onda stavite na pleh. Pecite u rerni na 200°C 5 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom