U većini krajeva Srbije gotovo je nemoguće zamisliti doručak bez pite ili testa. U južnom delu naše zemlje gotovo je obavezno da se na trpezi nađe poparenica, starinsko jelo koje podseća na zapečene palačinke sa sirom, ali je mnogo ukusnije. Naše bake su je pripremale ispod sača, ali će ukus biti sasvim zadovoljavajuć i ako je pečete u rerni.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 300 ml mleka
- 350 g brašna
- 50 g svinjske masti
- 200 ml obične vode
- 300 g sira
- 1 kašičisa sode bikarbone
- so
Priprema:
Umutite jaja, dodajte mleko, brašno, vodu, sodu bikarbonu i malo soli. Testo bi trebalo da bude duplo gušće nego za palačinke. Vatrostalnu posudu ili tepsiju premažite mašću, pa je stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Kad se masnoća u posudi zagreje, izvadite je, sipajte kutlaču testa da prekrije dno, pa vratite u rernu i pecite dok se ne uhvati korica. Izvadite opet tepsiju iz rerne, preko prvog sloja poparenice stavite malo izmrvljenog sira, još jedan sloj rastopljene masti, pa prelijte testom iz kutlače i vratite u rernu da se zapeče. Na ovaj način utrošite svu količinu testa, masti i sira. Poslednji sloj trebalo bi da bude od testa. Kada je pečena po želji možete da je malo pospete tucanom paprikom.
Izvor: Stvar ukusa
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan