Proja ili projara sa sirom je specijalitet koji Srbi obožavaju. Ali, da li ste znali da se ove dve pite razlikuju. Proja se pravi sa kukuruznim brašnom, vodom i sa malo soli, a peče se na umerenoj temepraturi. Zbog jeftinih sastojaka i lake pripreme je super kada nemate puno namirnica u frižideru.
A kada u proju, koju većina vas tako zove, dodate obično brašno, sir, jogurt... ona postaje projara. Isto je jednostavna priprema, jedino što je dobro što može da se doda više različitih sastojaka koji će obogatiti pitu.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 250 g gotovih kora
- 100 g kukuruznog brašna
- 3 kašike brašna
- 100 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 100 ml kisele vode
- 150 g sira feta
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Jaja umutite, pa dodajte ulje, jogurt, kukuruzno brašno, prosejano brašno sa praškom za pecivo prosejano, kiselu vodu, sir. Sve polako sjedinite. Pleh nauljite, pa stavite prvu koru i malo je premažite uljem. Preko stavite drugu koru, pa premažite sa 2-3 kašike pripremljenog nadeva. Opet kora, pa nadev i tako dok ne potrošite sav materijal. Poslednju koru premažite sa više nadeva. Pecite na 220°C oko 40 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 20 minuta. Po potrebi pokrijte folijom.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus