Heljdopita je specijalitet zlatiborskog kraja, pravi se od palačinki od heljde i nadevom od dve vrste sira. Danas se može pronaći među pekarskim proizvodima, ali je neuporedivo ukusnija kada izađe direktno iz vaše kuhinje. Napravljena od jednostavnih sastojaka, ova pita je prilično jak doručak koji će vas držati sitima sve do ručka.
Sastojci:
- 200 g heljdinog brašna
- 400 g integralnog brašna
- 500 ml kisele vode
- 4 jajeta
- 5 kašika ulja
- pola kašičice soli
Za nadev:
- 500 g sitnog sira
- 150 g kajmaka
- 100 ml ulja
- 6 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čaša pavlake
- so
Priprema:
Od dve kombinacije brašna i ostalih sastojaka zamesite testo kao za palačinke koje treba da bude malo gušće od onog uobičajenog. Pecite ih na zagrejanom tiganju bez dodavanja ulja, sa obe strane. Ukoliko ste u mogućnosti odaberite tiganj približnog prečnika kao što je posuda u kojoj će se pita peći. Možete da iskoristite i dublju šerpu koju ćete prethodno premažati sa malo ulja. Za fil pomešajte obe vrste sira, dodajte cela jaja, pavlaku i ulje, pa sve izmešajte da dobijete ujednačenu smesu. Ubacite prašak za pecivo i ako ima potrebe dodajte so. Prvo na dno stavite palačinku, premažite filom, pa odozgo stavite opet palačinku i sve tako dok ne potrošite sav materijal. Vodite račina da vam na vrhu bude palačinka. Pecite pitu u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus