Za čuveni specijalitet zapadne Srbije, komlept lepinju, su vam potrebni peć na drva, domaća lepinja, pretop, kajmak i jaje. Ali, i ako nemate peć na drva možete napraviti savršenu komplet lepinju. Ako vam je lakše ne morate sami da mesite lepinju, nego koristite kupovnu. Obavezan je stari kajmak kao i jaje. A kada se ispeče prelijte sa pretopom koji imate da kupite u mesari.
Uživajte u savršeno kaloričnom doručku, koji će vam pomoći da dan započnete puni energije. Da biste upotpunili ukus onda obavezno poslužite sa domaćim jogurtom ili kiselim mlekom.
Sastojci:
Za lepinje:
- 650 g brašna
- 350 ml mlake vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 40 g svežeg kvasca
Još:
- 4 jajeta
- 8 kašike starog kajmaka
- 15-16 kašika pretopa
Priprema:
U mlakoj vodi (200 ml) razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Kada se aktivira dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i postepeno dodajte preostalu vodu. Pokrijte i ostavite sat vremena da odmori. Na pobrašnjenoj površini podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Napravite lepinje i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 15-20 minuta. Poprskajte ih vodom i pokrijte, pa ostavite da se ohlade. Prerežite gornji deo i taj dobije "poklopac" stavite sa strane.
Jaje umutite sa kajmakom direktno na lepinji. Vratite lepinje u rernu i pecite još nekih 10 minuta. Preko sipajte malo pretopa i vaša lepinja je gotova. Za svaku lepinju vam je potrebno 1 jaje, 2 kašike kajmaka i 3-4 kašike pretopa.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus