Za čuveni specijalitet zapadne Srbije, komlept lepinju, su vam potrebni peć na drva, domaća lepinja, pretop, kajmak i jaje. Ali, i ako nemate peć na drva možete napraviti savršenu komplet lepinju. Ako vam je lakše ne morate sami da mesite lepinju, nego koristite kupovnu. Obavezan je stari kajmak kao i jaje. A kada se ispeče prelijte sa pretopom koji imate da kupite u mesari. 

Uživajte u savršeno kaloričnom doručku, koji će vam pomoći da dan započnete puni energije. Da biste upotpunili ukus onda obavezno poslužite sa domaćim jogurtom ili kiselim mlekom

Sastojci:

Za lepinje: 

  • 650 g brašna 
  • 350 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 40 g svežeg kvasca

Još:

  • 4 jajeta
  • 8 kašike starog kajmaka 
  • 15-16 kašika pretopa

Priprema:

U mlakoj vodi (200 ml) razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Kada se aktivira dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i postepeno dodajte preostalu vodu. Pokrijte i ostavite sat vremena da odmori. Na pobrašnjenoj površini podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Napravite lepinje i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 15-20 minuta. Poprskajte ih vodom i pokrijte, pa ostavite da se ohlade. Prerežite gornji deo i taj dobije "poklopac" stavite sa strane. 

Jaje umutite sa kajmakom direktno na lepinji. Vratite lepinje u rernu i pecite još nekih 10 minuta. Preko sipajte malo pretopa i vaša lepinja je gotova. Za svaku lepinju vam je potrebno 1 jaje, 2 kašike kajmaka i 3-4 kašike pretopa.