Zapadna Srbija je pravi dragulj gastronomije.
Ovde možete probati najrazličitije slane i slatke poslastice.
A evo kako i vi možete da pripremite neka od ovih čuvenih jela.
Sastojci:
450g brašna
1 jaje
jedna čaš ajogurta
kašičica soli
pola praška za pecivo
Priprema:
Sve sastojke umešati i pržiti na ulju ili masti.
Za komplet lepinju vam je potrebno: sveža lepinja; stari kajmak; jaje; pretop.
Priprema:
1. Pretop
Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.
2. Komplet lepinja
Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.
Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.
Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.
Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.
Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.
Sastojci za testo: 700 g mekog brašna, 420 ml tople vode, ravna kašičica soli.
Za fil: 3-4 veze zelja, 150 g sjeničkog punomasnog sira, 150 g sjeničkog polumasnog sira, 150 g sitnog sjeničkog sira, 250 ml sjeničkog kiselog mleka, 4 jaja, oko 50-100 ml ulja.
Priprema: Testo umesiti sa topolom vodom, napraviti dve jufke i ostaviti nauljene da odstoje oko 30 minuta. Nakon toga, na sto staviti čaršav, pospite ga brašnom, lopticu testa stavite na sredinu, a onda polako prema ivici počnite rukama da razvlačite testo sve dok ne dobijete tanku koru.
Opkrojite višak testa oko stola, stavite nadev koji ste prethodno pripremili od navedenih sastojaka za fil, a zatim pomoću čaršava urolajte koru. U tepsiju položite koru u krug, zatim prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta dok pita ne porumeni.
Služiti uz sjeničko kiselo mleko.
Sastojci:
7 očišćenih i izdubljenih jabuka
150 g oraha
100 g suvih šljiva
2 kašike meda
Patišpanj:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
4 kašike mleka
4 kašike ulja
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Sjediniti mlevene orahe, sitno seckane suve šljive i med i tom masom napuniti jabuke. Zapeći punjene jabuke u rerni na 180°C da omekšaju.
Mikserom zamešati sve vlažne sastojke i šećer, a na kraju uz mešanje dodati brašno. Masa mora biti kompaktna i gusta. Zapečene jabuke u plehu zaliti masom za patišpanj. Peći u rerni na 200°C 20 minuta. Čačkalicom proveriti da li je patišpanj gotov. Pre serviranja ostaviti da se ohladi. Služiti preliveno medom ili šećerom u prahu.
A pošto je zapadna Srbija poznata po proizvodnji malina možete pripremiti i desert sa ovim voćem. Mi vam predlažemo jednu brzu poslasticu koja se ne peče.
Sastojci:
500 ml slatke pavlake
400 g kisele pavlake
150 g šećera
500 g mlevenog keksa
500 g smrznutih malina
Priprema:
Ulupati slatku pavlaku kao za šlag, pa zatim pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu u odvojenoj posudi. Mešavinu kisele pavlake i šećera dodati u slatku pavlaku, pa lagano izmešati. Toj masi dodati keks i sve sjediniti. Ukoliko vam je masa dosta gusta dodati mleko, pa opet izmešati. Na kraju umešati maline koje moraju biti smrznute jer se smesa meša, a potom opet stavlja u kalup.
Na tacnu staviti obruč o kalupa zatim istresti celu smesu, pa varjačom ili nečim sličnim malo ispritiskati da ne bi bilo prostora sa vazduhom (naprave se rupe). Na tortu može odmah da ide dekoracija po izboru, a možete da stavite i kad se torta stegne.
Pre nego što skinete obruč kolač držati sat vremena u zamrzivaču (za bržu varijantu) ili 2-3 sata u frižideru.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem