Pileći ajmokac je starinsko srpsko jelo koje se pravi od jeftinih sastojaka. Sve što vam je potrebno već imate kod kuće, a ako volite belo meso, onda smo sigurni da će vas i ovaj recept oduševiti. Najbolje od svega je što svima uspeva, a spada u prva jela koje su naše bake naučile da prave. Pileći ajmokac možete da služite sa pire krompirom ili samo sa salatom.
Sastojci:
- 700 g belog mesa
- 7-8 čenova belog luka
- 1-2 kašike masti
- 3 kašike brašna
- 500 ml pilećeg bujona
Recept za pileći ajmokac:
Skuvajte meso
U šerpu stavite belo meso, pa sipajte vodu. Začinite po želji, a onda dodajte i kocku za supu. Kuvajte poklopljeno dok meso ne omeša, pa ga izvadite na tanjir i procedite supu.
Ispržite meso
Kada se belo meso ohladi isecite ga na tanke trake. U šerpi istopite mast, pa dodajte mleveni beli luk, a onda i dodajte brašno. Pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz neprestano mešanje. Vodite računa da brašno ne zagori. Zatim dodajte meso i promešajte.
Kuvajte ajmokac
Odmah nakon mesa sipajte i bujon i promešajte, pa poklopite i kuvajte. Kada se sos malo zgusne, gotovo je.
Pročitajte još: Pohovano belo meso
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Kako da umesite slavski kolač
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel