Ravani ili ravanija je kolač koji se sprema i u Grčkoj i u Turskoj, a dosta podseća na najpoznatiju slatku pitu - baklavu. I Grci i Turci imaju kolače koje se prelivaju sirupom, a koji su jako ukusni i jednostavni za pripremu. Mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept i sigurni smo da ćete biti oduševljeni, a priprema je izuzetno laka. Samo se umuti testo, a onda se prelije sirupom. 

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 250 g šećera
  • 250 g jogurta
  • 100 g putera
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g brašna
  • Za sirup:
  • 700 g šećera
  • 500 ml vode
  • 2 kašike limunovog soka

Recept za ravani kolač:

17:05
Korak 1

Napravite testo 

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte jogurt i ulje. Sve lepo sjedinite i sipajte istopljeni puter. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve sjedinite mikserom. 

17:06
Korak 2

Sipajte testo u tespiju 

Pleh ili tepsiju premažite uljem, pa sipajte testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta.

17:06
Korak 3

Napravite sirup 

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte limun isečen na kolutove. Kuvajte dok se šećer ne istopi, pa prelijte ohlađeni kolač vrelim sirupom

Pročitajte i ovo: Kolač od gotovih kora, pomorandže i jogurta po grčkom receptu

BONUS VIDEO: 

Čokoladni kolač sa kafom Instagram/bakedbylaora

(StvarUkusa/S.B.)