Ravani ili ravanija je kolač koji se sprema i u Grčkoj i u Turskoj, a dosta podseća na najpoznatiju slatku pitu - baklavu. I Grci i Turci imaju kolače koje se prelivaju sirupom, a koji su jako ukusni i jednostavni za pripremu. Mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept i sigurni smo da ćete biti oduševljeni, a priprema je izuzetno laka. Samo se umuti testo, a onda se prelije sirupom.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 250 g jogurta
- 100 g putera
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 400 g brašna
- Za sirup:
- 700 g šećera
- 500 ml vode
- 2 kašike limunovog soka
Recept za ravani kolač:
Napravite testo
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte jogurt i ulje. Sve lepo sjedinite i sipajte istopljeni puter. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve sjedinite mikserom.
Sipajte testo u tespiju
Pleh ili tepsiju premažite uljem, pa sipajte testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta.
Napravite sirup
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte limun isečen na kolutove. Kuvajte dok se šećer ne istopi, pa prelijte ohlađeni kolač vrelim sirupom.
Pročitajte i ovo: Kolač od gotovih kora, pomorandže i jogurta po grčkom receptu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus