Pomorandža je osnovni sastojak grčke kuhinje i često se koriste kada se pripremaju kolači, ali i meso. Grci su poznati po kolačima koji se nazivaju siropijasti. To znači da su te poslastice natopljene sočnim sirupom koji se pravi sa šećerom. Ovi njihovi kolači dosta podsećaju na baklavu, a i priprema im je jednostavna. Danas vam donosimo recept za čuveni grčki kolač koji se pravi sa gotovim korama, pomorandžama i jogrtom, a na kraju se prelivam aromatičnim sirupom. Sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju. 

Sastojci:

  • Za sirup
  • 220 g šećera 
  • 1 pomorandža 
  • 1 kašičica cimeta 
  • 2 kardamoma 
  • 3 lovorova lista 
  • Još: 
  • 230 g gotovih kora 
  • 220 g šećera 
  • 1 kašičica rendane kore pomorandže 
  • 240 g grčkog jogurta 
  • 1 šolja ulja 
  • 5 jaja 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli 

Grčki recept za kolač od gotovih kora, pomorandže i grčkog jogurta:

10:55
Korak 1

Napravite fil 

Umutite grčki jogurt sa rendanom korom pomorandže i šećerom. Zatim sipajte ulje i dodajte jaja, pa sve lepo umutite. Na kraju dodajte prašak za pecivo i so, ponovo umutite.

10:55
Korak 2

Pecite kolač

Kore isecite na trake, pa poređajte na pleh i pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Dodajte ih u smesu i sve lepo promešajte. Sipajte dobijenu smesu u nauljenu tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. 

10:55
Korak 3

Napravite sirup

U šerpu stavite šećer, koru pomorandže, sipajte sok od 1/2 pomorandže i vodu, pa dodajte štapić cimeta, lovorovo lišće, kao i kardamom. Kuvajte dok ne krene da vri, pa procedite. 

11:31
Korak 4

Prelijte tortu sirupom

Gotov kolač na par mesta izbockajte čačkalicom i prelijte sirupom. Ostavite da upije. 

Instagram/177milkstreet Grčka torta od jogurta i kora

Pročitajte i ovo: Kako se pravi čuvena grčka torta

BONUS VIDEO: 

TikTok/_fromtheground Torta

(StvarUkusa/S.B.)