Pomorandža je osnovni sastojak grčke kuhinje i često se koriste kada se pripremaju kolači, ali i meso. Grci su poznati po kolačima koji se nazivaju siropijasti. To znači da su te poslastice natopljene sočnim sirupom koji se pravi sa šećerom. Ovi njihovi kolači dosta podsećaju na baklavu, a i priprema im je jednostavna. Danas vam donosimo recept za čuveni grčki kolač koji se pravi sa gotovim korama, pomorandžama i jogrtom, a na kraju se prelivam aromatičnim sirupom. Sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju.
Sastojci:
- Za sirup
- 220 g šećera
- 1 pomorandža
- 1 kašičica cimeta
- 2 kardamoma
- 3 lovorova lista
- Još:
- 230 g gotovih kora
- 220 g šećera
- 1 kašičica rendane kore pomorandže
- 240 g grčkog jogurta
- 1 šolja ulja
- 5 jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
Grčki recept za kolač od gotovih kora, pomorandže i grčkog jogurta:
Napravite fil
Umutite grčki jogurt sa rendanom korom pomorandže i šećerom. Zatim sipajte ulje i dodajte jaja, pa sve lepo umutite. Na kraju dodajte prašak za pecivo i so, ponovo umutite.
Pecite kolač
Kore isecite na trake, pa poređajte na pleh i pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Dodajte ih u smesu i sve lepo promešajte. Sipajte dobijenu smesu u nauljenu tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
Napravite sirup
U šerpu stavite šećer, koru pomorandže, sipajte sok od 1/2 pomorandže i vodu, pa dodajte štapić cimeta, lovorovo lišće, kao i kardamom. Kuvajte dok ne krene da vri, pa procedite.
Prelijte tortu sirupom
Gotov kolač na par mesta izbockajte čačkalicom i prelijte sirupom. Ostavite da upije.
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem