Kolači i torte ulepšavaju svaku slavsku ili prazničnu trepzu. Postoje neke legendarne kojima se svi raduju, a u te recepte spada i ovaj za grčku tortu. Predivne i meke kore sa orasima i keksom natopeljne žutim vanila filom čine ovu poslasticu prosto neodoljivom. Ređa se u slojevima, a nije komplikovana za pripremu,pa je domaćice često poslužuju. Ovo je naš predlog i za uskršnju tortu.
- Sastojci:
- Za 3 kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika seckanih oraha
- 15 kašika mlevenog plazma keksa
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- Za fil:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 80 g gustina
- 2 kašike ekstrakta vanile
- 800 ml mleka
- 300 g putera
- 200 g mlečne čokolade
- 200 g bele čokolade
- 4 kašike mlevenog plazma keksa
- 300 ml slatke pavlaka
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Belanca (5 komada) kratko umutite, pa dodajte šećer (5 kašika) i umutite u čvrst šne. Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha, kao i 2 kašike seckanih, 5 kašika keksa i 1/2 kašičice praška za pecivo. Dobijenu smesu sipajte u kalup prečnika 26 cm obloženu pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od preostalih sastojaka napravite još 2 kore na isti način. Žumanca umutite sa šećerom, gustinom i vanilom. U šerpu sipajte mleko i kada krene da ključa dodajte žumanca. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte fil providnom folijom i ostavite da se ohladi. Nakon toga ga umutite, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste penasto umutili i sve sjedinite mikserom. Zatim dodajte istopljene čokolade i keks i dobro umutite. Ređajte koru, fil, a poslenji sloj neka bude fil. Stvaite je u frižider pola sata, pa celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom koju ste pomešali sa šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem