Grčka torta je poslastica koju svi obožavaju jer sadrži svima omiljene sastojke. Kombinacija oraha, čokolade i plazme je prosto neodoljiva, a kore mekane da se prosto tope. Ako želite da napravite ovu raskošnu tortu za Novu godinu ili Božić, u nastavku teksta pročitajte recept naše čitateljke Simke. Nije komplikovano, uspeće i neiskusnim domaćicama, samo je važno da se isprate svi koraci.
- Sastojci:
- Za koru:
- 15 belanaca
- 15 kašika mlevene plazme
- 30 kašika šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- Za fil:
- 15 žumanaca
- 20 kašika šećera
- 1/2 l mleka
- 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 100 g čokolade tamne
- 375 g margarina
- 50 g prah šećera
- Još:
- 100 g bele čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 150g plazme
- 150 g oraha
Priprema:
Kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i mikserom sjedinite tako da dobijete čvrst šne. Dodajte plazmu, orahe i prašak za pecivo, pa lagano promešajte. U plitak pleh sipajte trećinu smese i razmažite. Isepecite tanku koru na 180°C oko 15 minuta. Zatim sipajte drugu trećinu smese i ispecite drugu koru, a na isti način i treću. Umutite žumanca sa šećerom (15 kašika) penasto i skuvajte na pari. Pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. U mleko sipajte puding i šećer (5 kašika) i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte puding providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. Margarin sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte hladan fil sa žumancima i sjedinite mikserom. Zatim dodajte i puding i opet umutite. U fil na kraju dodajte otopljenu mlečnu čokoladu i lagano promešajte da se svi sastojci sjedine, a onda dodajte seckanu belu čokoladu, plazmu i orahe. Promešajte. Koru premažite filom, pa stavite sledeću koru i opet premažite filom, pa stavite i treću koru, a onda celu tortu premažite filom.
Recept poslala Simka Jovanović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem