U staroj Jugoslaviji nedeljni ručak nije mogao da prođe bez kolača. Uglavnom su se pravili sa makom ili orasima, a svaka domaćica je znala da spremi neke od kultnih, u koje spada i šuster pita. Ona se pravi od kora, džema i oraha, a pošto nije samo ukusna nego i lepo izgleda, često je ukrašavala prazničnu trpezu. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite jedan od najlepših kolača.
- Sastojci:
- Za kore:
- 250 ml vode
- 250 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 600 g brašna
- Za fil:
- 500 g džema od šljiva
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
Priprema:
U mlakoj vodi rastpvorite šećer i kvasac. Nakon 5 minuta dodajte so, ulje, prašak za pecivo i brašno. Dobro umesite testo, pa ga podelite na 5 delova, pokrijte krpom i ostavite da odstoje nekih 10 minuta. U posudi pomešajte orahe i šećer i podelite na 4 jednaka dela. Razvucite testo dimenzija 20x30 cm, pa ga stavite u nauljen pleh istih dimenzija. Premažite koru džemom, pa pospite šećerom i orasima. Preko stavite sledeću koru, pa opet premažite džemom i pospite orasima i šećerom. I sa trećom korom isto uradite, a četvrtu samo stavite preko. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20-30 minuta. Viljuškom izbockajte t4esto na par mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta. Gotov kolač izvadite iz pleh naopako (tako da onaj deo koji je bio na dnu, sada bude gore). Premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Ako više volite možete da premažete i čokoladnom glazurom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem