Napravite koru od oraha i fil od bele čokolade i spreman je jedan od najlepšihslavskih kolača. Toliko je mekan da se topi u usitma, a svojim izgledom će ulepšati svaku slavsku trpezu. Ako niste iskusna domaćica ili nemate vremena za komplikovane kolače, pripremite i ovajsa orasima koji spada u najlepše i najjednostavnije za pripremu. Pored mađarica, bajadera i ostalih sitnih poslastica i ovaj je obavezan na slatkom stolu. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 3 jajeta
  • 10 g vanilin šećera
  • 120 g šećera
  • 120 ml mleka + 100 ml 
  • 120 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 60 g oraha
  • Za fil:
  • 800 ml mleka 
  • 2 žumanceta
  • 20 g vanilin šećera
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike kukuruznog skroba
  • 40 g kašike putera
  • 60 g bele čokolade

Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim sipajte mleko (120 ml) i ulje, pa sjedinite mikserom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, promešajte, pa dodajte i orahe. Sipajte u pleh obložen pek papirom i lepo poravnajte. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Isecite po sredini i napravite 2 jednaka pravougaonika. Višak testa usitnite i ostavite sa strane za dekoraciju. Preko jednog testa stavite obruč i prelijte mlekom (50 ml). 
Za fil: U šerpu sipajte mleko, žumanca, vanilin šećer, šećer, skrob i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Zatim sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Pola fila premažite preko kore, a zatim stavite drugu polovinu kore. Prelijte mlekom (50 ml) i onda premažite preostali fil, a ukrasite mlevenom korom koju ste ostavili sa strane. Ostavite da se ohladi u frižideru 3 sata. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE