Napravite koru od oraha i fil od bele čokolade i spreman je jedan od najlepšihslavskih kolača. Toliko je mekan da se topi u usitma, a svojim izgledom će ulepšati svaku slavsku trpezu. Ako niste iskusna domaćica ili nemate vremena za komplikovane kolače, pripremite i ovajsa orasima koji spada u najlepše i najjednostavnije za pripremu. Pored mađarica, bajadera i ostalih sitnih poslastica i ovaj je obavezan na slatkom stolu.
- Sastojci:
- Za koru:
- 3 jajeta
- 10 g vanilin šećera
- 120 g šećera
- 120 ml mleka + 100 ml
- 120 ml ulja
- 200 g brašna
- 12 g praška za pecivo
- 60 g oraha
- Za fil:
- 800 ml mleka
- 2 žumanceta
- 20 g vanilin šećera
- 5 kašika šećera
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 40 g kašike putera
- 60 g bele čokolade
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim sipajte mleko (120 ml) i ulje, pa sjedinite mikserom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, promešajte, pa dodajte i orahe. Sipajte u pleh obložen pek papirom i lepo poravnajte. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Isecite po sredini i napravite 2 jednaka pravougaonika. Višak testa usitnite i ostavite sa strane za dekoraciju. Preko jednog testa stavite obruč i prelijte mlekom (50 ml).
Za fil: U šerpu sipajte mleko, žumanca, vanilin šećer, šećer, skrob i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Zatim sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Pola fila premažite preko kore, a zatim stavite drugu polovinu kore. Prelijte mlekom (50 ml) i onda premažite preostali fil, a ukrasite mlevenom korom koju ste ostavili sa strane. Ostavite da se ohladi u frižideru 3 sata.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem