Orasnice su ukusan starinski kolač koji se pravi od oraha i belanaca. Kao i svi sitni kolači svojim ukusom osvaja na prvi zalogaj, a najčešće se služi kada su slave ili praznici. Priprema nije mnogo komplikovana, ali je bitno da belanca dobro umutite, pa da im tek onda dodate orahe. Za ovu poslasticu potrebna su samo 4 sastojka i malo truda, a ispašće bolje nego u poslastičarnici.
- Sastojci:
- 2 belanceta
- 250 g šećera u prahu
- 500 g oraha
- 3-4 kašike soka od limuna
Priprema:
Umutite belanca, pa dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim sipajte proceđeni sok od limuna i dodajte orahe (300 g) koje ste prethodno samleli. Lagano promešajte varjačom da se svi sastojci sjedine. Ostatak oraha (200 g) iseckajte. Od smese napravite kuglice, a zatim ih oblikujte u valjak. Uvaljajte u orahe, pa savijte valjak ka unutra, da dobijete kao polumesec. Ređajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 100°C oko 20 minuta. Ako su gotove i pre ovog vremena slobodno ih izvadite, jer će se presušiti. Ohladite u tepsiji, pa ih tek onda vadite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus