Nekada su poslastice bile jednostavne, a ukusne. Uglavnom su se pravile sa orasima, a upravo takav je i ovaj recept. Mekane kocke od testa punjene orasima su se služile za Božić ili Uskrs, a kako se približavaju praznici obradujete ukućane i goste starinskim kolačem. Mnoge jugoslovenske domaćice su imale ovaj recept u svojim sveskama, a ne morate da čekate Božić, već ih pripremite za slavu ili kao posluženje uz kafu.
- Sastojci:
- Za testo:
- 300 g oštrog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 200 g putera
- 2 kašike kisele pavlake (jogurta)
- prstohvat soli
- Za nadev:
- 300 g oraha
- 300 g šećera
- 2 kašike ruma
- 150 ml vrelog mleka
- 1 rendana korica od limuna
- 1 kašika meda
- cimet
Priprema:
Pomešajte mlevene orahe, šećer, rum, rendanu koricu limuna, med i cimet, pa sve to prelijte ključalim mlekom. Dobro promešajte. U posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, istopljeni puter, pavlaku (jogurt) i so. Dobro umesite testo, pokrijte i ostavite na hladnom oko sat vremena. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite. Prvi deo testa stavite u nauljen pleh i lepo razvucite do ivica. Probušite viljuškom, pa pecite par minuta na 200°C. Zatim izvadite, premažite nadev, pa pokrijte drugim testom i opet na par mesta izbockajte viljuškom. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta na 200°C. Vruć kolač isecite na kocke i uvaljajte u šećer u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem