Nekada su poslastice bile jednostavne, a ukusne. Uglavnom su se pravile sa orasima, a upravo takav je i ovaj recept. Mekane kocke od testa punjene orasima su se služile za Božić ili Uskrs, a kako se približavaju praznici obradujete ukućane i goste starinskim kolačem. Mnoge jugoslovenske domaćice su imale ovaj recept u svojim sveskama, a ne morate da čekate Božić, već ih pripremite za slavu ili kao posluženje uz kafu. 

  • Sastojci: 
  • Za testo: 
  • 300 g oštrog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 g putera 
  • 2 kašike kisele pavlake (jogurta)
  • prstohvat soli 
  • Za nadev: 
  • 300 g oraha
  • 300 g šećera
  • 2 kašike ruma
  • 150 ml vrelog mleka
  • 1 rendana korica od limuna
  • 1 kašika meda 
  • cimet

Priprema:
Pomešajte mlevene orahe, šećer, rum, rendanu koricu limuna, med i cimet, pa sve to prelijte ključalim mlekom. Dobro promešajte. U posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, istopljeni puter, pavlaku (jogurt) i so. Dobro umesite testo, pokrijte i ostavite na hladnom oko sat vremena. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite. Prvi deo testa stavite u nauljen pleh i lepo razvucite do ivica. Probušite viljuškom, pa pecite par minuta na 200°C. Zatim izvadite, premažite nadev, pa pokrijte drugim testom i opet na par mesta izbockajte viljuškom. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta na 200°C. Vruć kolač isecite na kocke i uvaljajte u šećer u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE