Dunja je prava riznica vitamina i dostupna je cele jeseni. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate. Isprobajte recept za mafine sa dunjama čiji vas ukus neće ostaviti ravnodušnim. Pre pečenjaobavezno poširajte dunje kako mi bile mekše.
- Sastojci:
- Testo:
- 3 i po šolje brašna
- kašičica soli
- šolja šećera
- kašičica praška za pecivo
- 4 jajeta
- 1 ipo šolja mleka
- 160 g rastopljenog maslaca
- 2 šolje poširanih dunja
- Poširane dunje:
- 2 šolje vode
- 1 šolje šećera
- 1 vanilin šećer
- pola limuna
- 3 dunje
Priprema:
U šerpicu sipajte vodu, dodajte šećer, vanilin šećer, pola limuna s korom i iseckane dunje pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 do 45 minuta dok se skoro ne karamelizuje. Možete ih i ispasirati, ali obavezno sačekajte da se malo prohlade.
U jednoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, a u drugoj umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko, otopljeni maslac i dunje. Sjedinite suve i mokre sastojke i stavljajte smesu u kalupe za mafine. Peći na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju. Kada budu gotovi, mafine po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem