Dunja je prava riznica vitamina i dostupna je cele jeseni. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate. Isprobajte recept za mafine sa dunjama čiji vas ukus neće ostaviti ravnodušnim. Pre pečenjaobavezno poširajte dunje kako mi bile mekše.

  • Sastojci:
  • Testo:
  • 3 i po šolje brašna
  • kašičica soli
  • šolja šećera
  • kašičica praška za pecivo
  • 4 jajeta
  • 1 ipo šolja mleka
  • 160 g rastopljenog maslaca
  • 2 šolje poširanih dunja
  • Poširane dunje:
  • 2 šolje vode
  • 1 šolje šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola limuna
  • 3 dunje

Priprema:

U šerpicu sipajte vodu, dodajte šećer, vanilin šećer, pola limuna s korom i iseckane dunje pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 do 45 minuta dok se skoro ne karamelizuje. Možete ih i ispasirati, ali obavezno sačekajte da se malo prohlade.

U jednoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, a u drugoj umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko, otopljeni maslac i dunje. Sjedinite suve i mokre sastojke i stavljajte smesu u kalupe za mafine. Peći na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju. Kada budu gotovi, mafine po želji pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE