Četvrtasti kolač od biskvita obložen čokoladnim glazurom i mrvicama kokosa nastao je u Australiji, a tamo je poznat pod imenom Lamington i proglašen je za nacionalni kolač. U Srbiji je ovaj kolač poznat pod imenom čupavci i rado je viđen na slavskim trpezama. Brojne su priče i teorije o nastanku Lamingtona koji ime, po svemu sudeći, duguju istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend od 1896. do 1901. godine. Prema legendi, u leto 1900., Čarls Kohrejn-Bejli, drugi barun Lamington, odlučio je sa suprugom i svitom spas od nepodnošljive vlage Brizbejna da potraži u svojoj letnjoj rezidenciji. Suočen s neočekivanim gostima, lordov francuski kuvar Armand Galand, je morao da dopuni ponudu hrane uz poppodnevni čaj, pa se na brzninu snašao. On je biskvit od vanile ispečen dan ranije isekao na kocke, umočio ih u laganu čokoladnu glazuru i uvaljao u kokosove mrvice. Neobičan, jednostavan i efektan kolač oduševio je dame iz visokog društva koje su odmah zatražile recept. Iako kokos u to vreme nije bio često korišćen u evropskoj kuhinji, francuskom kuvaru nije bio stran, verovatno zbog toga što mu je supruga bila s Tahitija, gde je bio uobičajen sastojak. Prema drugoj priči, nastanak ovog kolača bio je slučajnost, kada je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad biskvita slučajno upao u čokoladu koji je zatim posuo mrvicama suvog kokosa kako bi izgledao privlačnije. Treća priča pripisuje zasluge učiteljici kuvanja Ejmi Šauer, koja ih je nazvala u čast Lejdi Lamington koja se posebno zalagala za obrazovanje devojaka i bila pokroviteljica škole. Neki savremenici su tvrdili da je ova priča o poreklu imena kolača izvesnija jer je, za razliku od supruga poznatog po izrazito teškoj naravi, Lejdi Lamington bila vrlo omiljena. Ipak, prema većini izvora, smatra se da je upravo lord bio nadahnuće za ime jer navodno izgleda kao homburg, šešir koji je guverner često nosio. Iako mu je istorija ime zauvek vezala uz ovu poslasticu, lord Lamington ju je navodno mrzeo nazivajući Lamingtone „prokletim, napućenim, vunenim keksima“. Isprobajte i vi recept za čuvene čupavce, ali sada ih napunite domaćim džemom po izboru i ako želite i maskarpone sirom. Definitivno će ulepšati svaku svečanu trpezu, a o ukusu će pričati svi.
- Sastojci:
- Za biskvit:
- 4 jajeta
- 3/4 šolje šećera
- 3/4 šolje + 1 kašika brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike istopljenog putera
- Za čokoladnu glazuru:
- 1 šolja šećera u prahu
- 1/2 šolje kakaoa
- 1/4 šolje istopljenog putera
- 1/4 šolje rastopljene poluslatke čokolade
- 1/2 šolje vrele vode
- Još:
- 2 šolje sušenog kokosa
- maskarpone sir
- džem od malina (ili po ukusu)
Priprema:
U maloj posudi pomešajte brašno, kukuruzni skrob i so. U drugoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu skoro beli. Dodajte im smesu sa brašnom i lagano sjedinite špatulom. Dodajte vanilu i istopljeni puter i opet promešajte. Sipajte smesu u posudu koju ste premazali puterom i obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo. Izvadite biskvit i ohladite. U posudu sipajte šećer u prahu i kakao i promešajte. Dodajte istopljeni puter, čokoladu i toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite sa strane. Biskvit isecite na kocke i umočite u glazuru, pa u kokos. Ostavite da se ohlade. Presecite jednu kocku na pola, pa premažite džemom i preko stavite maskarpone. Poklopite drugom polovinom kolača i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Najbolji burger od goveđeg mesa
OTKRIVAMO ZAŠTO JE VICHY DERCOS ŠAMPON SVETSKI BROJ JEDAN U BORBI PROTIV PERUTI
Napravite starinske šapice za slavu