Sastojci:

  • 1 konzerva belog pasulja (230 g, oceđen)
  • 300 g kuvanog goveđeg jezika (oljuštenog i isečenog na tanke trake)
  • 1 crvena slatka paprika (isečena na trakice)
  • 1 manja glavica crvenog luka (isečena na polumesec)
  • 30 g svežeg korijandera, sitno seckan
  • 1–2 čena belog luka (sitno izgnječena)
  • 4 kašike biljnog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2/3 kašičice soli (ili po ukusu)
  • 1/3 kašičice sveže mlevenog crnog bibera (ili po ukusu)

Priprema:

Ova salata je pravi spoj bogatih ukusa i zanimljivih tekstura — nežni komadi kuvanog goveđeg jezika, kremasti beli pasulj, aromatični začini i svežina povrća čine je hranljivom, ali i izuzetno osvežavajućom. Savršena je kao lagani obrok, prilog uz meso ili čak kao predjelo na svečanoj trpezi.

Savet:

Za još intenzivniji ukus, jezik možete marinirati kratko u mešavini ulja, sirćeta i začina pre nego što ga dodate u salatu.

Ako već nije kuvan, jezik skuvajte u slanoj vodi oko 2 sata dok ne omekša, a zatim ga oljuštite i iseckajte na tanke trake. Isecite crvenu papriku i crveni luk na tanke trake, a beli luk izgnječite ili sitno naseckajte.

U velikoj činiji sjedinite pasulj (dobro oceđen), jezik, papriku, luk i beli luk. Dodajte začine pa prelijte salatu biljnim uljem i balzamiko sirćetom. Salatu ostavite u frižideru najmanje 15 minuta da se ukusi prožmu. Poslužite hladno ili na sobnoj temperaturi.

Bonus video

Slaganje salate kao u restoranima Izvor: Slaganje salate kao u restoranima