Sastojci:

  • 1 kg govedine
  • 500 ml piva
  • 100 g kukuruznog skroba
  • 100 g putera
  • 30 ml biljnog ulja
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika senfa
  • mlevena slatka paprika, so biber po ukusu
  • 200 ml vode
  • 1 kašika soja sosa
  • 30 g skroba
  • 80 ml vode
  • 1 struk mladog luka

Priprema:

Ovaj recept za govedinu pripremljenu u pivu je pravi izbor kada želite da impresionirate svoje goste ili da uživate u sočnom i bogatom obroku. Pivo čini meso izuzetno mekanim i sočnim, dok se povrće, začini i preliv od senfa i sojinog sosa savršeno kombinuju, stvarajući bogat, uravnotežen ukus. Uz dodatak pečenog krompira ovo jelo od mesa postaje pravi gastronomski užitak, idealno za svaki dan, ali i za svečane obroke.

Mariniranje mesa: Što duže meso odstoji u pivu, to će biti sočnije i mekše. Ako imate vremena, možete ga ostaviti i preko noći.
Prženje mesa: Važno je ne preterati sa prženjem mesa kako bi ostalo sočno. Srednje jaka vatra je idealna.
Zgušnjavanje sosa: Kukuruzni skrob je odličan za zgušnjavanje sosa, ali ako želite gušći sos, slobodno dodajte još malo skroba.

Govedinu iseći na kockice i staviti u kesu sa zip zatvaračem. Preliti meso sa 500 ml piva i dobro zatvoriti kesu. Ostaviti meso da odstoji najmanjepola sata, kako bi se omekšalo i upilo sve ukuse iz piva. Zatim otvorite kesu, prospite pivo i sipajte preko mesa kukuruzni skrob, zatvorite i dobro protresite.

U međuvremenu, beli luk izrendati, crni luk iseći na sitno, zelenu papriku na tanke trakice. Mladi luk iseckati na kolutove. U šerpi zagrejati puter i ulje i propržiti meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Zatim meso izvaditi, i u istoj šerpi propržiti papriku, crni, beli i mladi luk. Kada je sve prženo vratiti meso da se zajedno krčka. Dodati slatku papriku, senf, so i biber. Dobro promešati sve sastojke.

U šolji pomešati 200 ml vode, soja sos, kukuruzni skrob i 80 ml vode. Dobro promešati da se skrob rastvori i sipati ovu mešavinu u šerpu sa mesom i povrćem. Kuvati još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Bonus video

KULINARSKI TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠENO PEČENO MESO! Otkrio kad je pravo vreme da okrenete šniclu! Izvor: KULINARSKI TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠENO PEČENO MESO! Otkrio kad je pravo vreme da okrenete šniclu!