Sastojci:
- 1 kg junetine
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 šargarepe
- 200 g suvih šljiva (bez koštica)
- 1 dl crnog vina
- 500 ml goveđeg bujona (ili vode)
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1 lovorov list
- so i biber po ukusu
- ulje ili mast
Priprema gulaša:
Meso iseći na kocke srednje veličine i propržiti na masti ili ulju. Izvaditi meso iz šerpe i ostaviti sa strane.
U istoj šerpi ispržiti crni i beli luk i šargarepu. Vratite meso u šerpu, dodajte paradajz pire i mlevenu papriku. Promešajte i dolijte crno vino. Kuvajte dok vino ne ispari, otprilike 5 minuta.
Dodajte suve šljive, lovorov list, biber, i so. Sipajte goveđi bujon (ili vodu) toliko da prekrije sve sastojke. Smanjite vatru i poklopite šerpu. Pustite da se gulaš krčka oko 2 sata, povremeno mešajući.
Servirajte toplo, uz domaći hleb, pire krompir ili testeninu.
Bonus video
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Rolat sa blitvom i filom od sira - slavsko predjelo koje prvo nestaje sa stola
Desert od lisnatog testa sa krem sirom i voćem
Najbolji recept za domaću supu kakvu su naše bake pravile
Slavska salata sa dimljenom piletinom za 15 min