Ako tražite šta ćete spremati danas za ručak, ovo je savršen recept za celu porodicu. Juneći gulaš sa slaninom obožavaće sve generacije. Za još bolji ukus obogatite mađarski gulaš omiljenom namirnicom na našim prostorima - slaninom. Umesto sa svinjetinom, ovaj specijalitet se sprema sa junećim mesom i krčka na uobičajen način, sa krompirom i povrćem.
Sastojci:
- 115 g slanine
- 900 g junećeg mesa
- 2 bataka (bez kostiju)
- 30 g brašna
- 1 kašika ulja
- 2 crna luka
- 3 paprike
- 2 šargarepe
- 5 čena belog luka
- 3 paradajza
- 1 kašičica kima
- 5 kašika začinske slatke paprike
- 2 lovorova lista
- 1 kockica goveđe supe
- 1,2 l vrele vode
- 3 krompira
- 3 kašike peršuna
- 1,5 kašičice soli
- 1,5 kašičice bibera
- 3/4 kašičice začinske ljute paprike
- 3 kašike seckanog peršuna
Recept za juneći gulaš sa slaninom:
Iseckajte juneće meso za gulaš na kockice, pospite solju i biberom, pa pomešajte rukama sastojke. Meso uvaljajte u brašno, pa ređajte po plehu obloženom pek papirom. Zagrejte šerpu na srednju temperaturu, pa propržite slaninu. Kada postane hrskava, poređajte slaninu po ubrusu, a u istu šerpu dodajte nekoliko komada junećeg mesa. U nekoliko rundi, ispržite svo isečeno juneće meso i vratite ga u pleh obložen pek papirom. Zatim ispržite iseckane batake koje ste prethodno uvaljali u malo brašna, pa izvadite i stavite na ubrus. U istoj šerpi dodajte luk, ulje i prstohvat soli, pa prodinstajte. Kada luk omekša, dodajte iseckane paprike i šargarepu, promešajte, pa kuvajte gulaš na laganijoj vatri još 10-12 minuta. Potom dodajte iseckan beli luk i kim, pa promešajte. Ubacite iseckan paradajz, pa kuvajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte juneće meso, batake i slaninu. Kockicu goveđe supe razmutite u vreloj vodi, pa dodajte bujon u šerpu. Ubacite u gulaš lovorove listove, pa povećajte temperaturu. Dodajte slatku začinsku papriku, so i biber po ukusu. Kada proključa gulaš, poklopite šerpu, ali ostavite mali deo otvoren. Kuvajte 2 sata. Dodajte iseckan krompir, pa kuvajte gulaš oko 20-30 minuta. Dodajte tri kašike seckanog peršuna i soli ako volite slaniji ukus. Pospite gulaš ljutom papričicom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem