Blitva sadrži proteine, vitamine A, C, E, K, kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe i mnoge druge korisne elemente. Kelj takođe obiluje vitaminima, proteinima i mineralima. Zato bi trebalo češće da se nalaze na vašem meniju. Spoj ova dva povrća može biti fastastičnog ukusa ako dodate izblendiran iseckan hleb sa parmezanom i belim lukom. Toliko je ukusno, da će ovo jelo sa keljom i blitvom rado jesti i najmlađi ukućani.
Sastojci:
- 1 kg blitve
- 1,5 kg kovrdžavog lisnatog kelja
- 1 crni luk
- 2 šolje vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašičica timijana
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 1 prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
- Za preliv:
- 2 čena belog luka
- 3 šolje isečenog hleba
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja parmezana
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
Recept za jelo sa blitvom i keljom:
Počnite prvo sa pravljenjem preliva tako što ćete izblendirati beli luk i iseckan hleb. Dodajte i maslinovo ulje, pa ponovo sjedinite sastojke. Ubacite parmezan, so i biber, pa izblendirajte ponovo. Sa kelja uklonite stabljike, pa iseckajte zeleni deo. Uklonite središnje tvrde delove sa blitve, ali ih ovaj put ne bacajte, nego iseckajte i ubacite u blender. Zeleni deo blitve takođe iseckajte. U blender sa iseckanim stabljikama blitve ubacite i iseckan crni luk, pa blendirajte 20-30 sekundi. U šerpu dodajte vodu, ostavite da proključa, pa ubacite iseckan kelj. Smanjite temperaturu i poklopite šerpu, pa kuvajte još oko 5 minuta. Promešajte povremeno u međuvremenu, a kada listovi uvenu, dodajte i iseckanu blitvu. Kuvajte 3-4 minuta dok i blitva ne uvene, pa dobro procedite tečnost. Ostavite ih u cediljki da odstoje oko 10 minuta, pa istisnite višak tečnosti. U istu šerpu u kojoj ste kuvali zeleniš, dodajte izblendirane stabljike, maslinovo ulje, timijan, so i biber. Kuvajte 8-10 minuta na srednjoj temperaturi, odnosno dok tečnost ne ispari. Potom dodajte blitvu i kelj, promešajte, pa ubacite pavlaku za kuvanje i muskatni oraščić. Smesu rasporedite po posudi za pečenje, pa pospite prelivom od iseckanog hleba i parmezana. Pecite na 190°C oko 20-25 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem