Gulaš je čuveni mađarski specijalitet koji je postao popularan širom sveta. Kod nas je, bez svake sumnje, jedno od omiljenih jela "na kašiku" koje su spremale i naše bake. Gulaš se uglavnom sprema od goveđeg mesa koje se dugo krčka,začina poput crnog luka i paprike koja je neizostavni deo recepta.

Da bi vam gulaš bio savršenog ukusa, potrebno je da odaberete prave delovegovedine. But spada u jedan od boljih izbora zato što je ovaj deo mesa čvrst i žilav pa je pogodan za dugo krčkanje. Takođe, meso sa plećke odličan je izbor zbog veče žilavosti, ali i srednjeg sadržaja masti.

Meso sa plećke jedno je od najpopularnijih izbora za gulaš, zato što ovaj deo mesa sadrži više kolagena, pa će ostati mekši i sočniji i posle dugog kuvanja. Goveđe meso sa prsa dobar je izbor iz istih razloga.

Ključ je u odabiru delova mesa koji su žilaviji, odnosno sadrže visok sadržaj kolagena. Kolageni, kao i ostali proteini u njima, razlažu se i pretvaraju u želatin tokom dugog krčkanja, što čini meso mekšim i sočnijim, a samim tim i gulaš je boljeg ukusa!

Preporučljivo je da obrišete meso ubrusom pre nego što ga posolite i pobiberite. Nikako ne skraćujte vreme krčkanja na laganoj vatri, ono minimum treba da traje 2 sata.

BONUS VIDEO:

GULAŠ KOJI BUDI SVA ČULA! Kulinarska emisija "Majke i snajke" donosi vam svakodnevno nove recepte: Porodica osvojila 10.000 dinara Kurir televizija

 Izvor: StvarUkusa