Gulaš je tradicionalno jelo koje se pravi tako što se meso dugo krčka, a ne može se prekuvati, jer da bi dovoljno omekšalo treba mu minimum 2-3 sata krčkanja na laganoj temperaturi. Ovo čuveno jelo na kašiku niko ne odbija, a još jedna prednost je to što se praktično samo sprema. Kako bi gulaš bio neodoljivo ukusan, potrebno je da prvo propržite meso kako bi se sokovi sačuvali unutra. Meso je najbolje da pržite iz nekoliko tura, jer ako previše stavite u šerpu meso se neće lepo propržiti i neće biti karamelizovano, a samim tim će biti i lošijeg ukusa. Služite sa testeninom, krompirom ili knedlama.
- Sastojci:
- 900 g junećeg mesa
- 2 kašike ulja
- 2 crna luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike slatke paprike
- 1 kašika kima
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2 šolje goveđeg bujona
- 1 konzerva seckanog pelata
- 2 crvene paprike
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 lovorov list
- 1 šolja pavlake za kuvanje
Priprema:
U dubokoj šerpi zagrejte malo ulja, pa dodajte meso isečeno na kockice, pa propržite sa svih strana. Izvadite meso, pa dodajte seckani crni luk i mleveni beli. Dinstajte nekih minut, dva, a onda začinite. Promšejate, pa sipajte bujon (pravi se tako što kocku supe rastvorite u 2 šolje vrele vode), pelat, seckanu papriku, paradajz pastu, vorčester sos i lovorov list. Dobro promešajte i vratite meso u šerpu. Ostavite da proključa, pa smanjite temperaturu i poklopite. Neka se krčka još 2-3 sata dok meso skroz ne omekša. Izvadite lovorov list, a u posebnoj posudi umutite pavlaku za kuvanje sa 1/2 šolje gulaš sosa. Sipajte dobijenu smesu u gulaš i promešajte, pa ostavite da se krčka na laganoj temperaturi još nekih 5-10 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem