Gulaš je jelo koje se pravi od nekoliko vrstamesa i može mu se dodati i neko povrće, kao što su krompir i šaragarepa. Krčka se satima, jer meso na kraju treba da se raspada. Nemci gulaš prave malo drugačije, kuva se manje od sat vremena, a ukus je jednako dobar. Izaberite meso po želji, a onda mu dodajte slaninu i povrće, pa prelijte sosom od pečuraka i paradajza.Pikantan ukus mu daje ljuta papričica koju možete da izbacite ako niste ljubitelj. Ukusan ručak za celu porodicu.
- Sastojci:
- 200 g slanine
- 600 g svinjskog mesa (po izboru)
- 2 crna luka
- 100 g celera
- 1 šargarepa
- 1 paprika
- 300 g pečuraka
- 2-3 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- 2 paradajza
- 300 g pelata
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica ruzmarina
- 2 kašike brašna
- peršun
Priprema:
Iseckajte slaninu i propržite nekih 5 minuta, pa dodajte meso seckano na kockice i pržite još 5-7 minuta. Zatim dodajte crni luk isečen na rebarca, papriku i celer isečen na kockice, kao i rendanu šargarepu. Dobro promešajte i poklopite, pa dinstajte. U drugom tiganju zagrejte ulje, pa propržite seckane pečurke i dodajte seckanu ljutu papričicu kao i beli luk. Zatim dodajte isečeni paradajz i pelat. Promešajte i nakon 10 minuta začinite. Promešajte i kada krene da ključa dodajte i brašno, pa sve sjedinite. Dobro izblendirajte. Sipajte dobijeni sos u meso, promešajte, poklopite i kuvajte još 15 minuta. Ukrasite seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom