Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEČKI GULAŠ - PRAVO ZIMSKO JELO: Specijalitet krcat mesom, toliko je mekano da se raspada

Za bečki gulaš je bitno da izaberete dobar komad mesa i da ga pravilno spremite.

 Bečki gulaš Izvor: Shutterstock

Bečki gulaš sadrži samo junetinu i luk, koji su ključni za pripremu gustog i mirisnog umaka bez dodavanja brašna ili kisele pavlake. Tradicionalno se poslužuje sa knedlama ili špeclama, ali slobodno odaberite prilog u kojem najviše uživate, poput taljatela, pirea, pirinča... Kako bi gulaš bio neodoljivo ukusan, potrebno je da prvo propržite meso kako bi se sokovi sačuvali unutra. Meso je najbolje da pržite iz nekoliko tura, jer ako previše stavite u šerpu meso se neće lepo propržiti i neće biti karamelizovano, a samim tim će biti i lošijeg ukusa. Izbor mesa je isto bitan, pa izaberite kvalitetno. Takođe, gulaš se ne može prekuvati, a da bi meso dovoljno omekšalo, treba mu najmanje 2-3 sata krčkanja na laganoj temperaturi.  

  • Sastojci:
  • 1 kg junetine
  • 4 crna luka 
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 3 kašičice slatke paprike
  • 1 kašičica tucane paprike 
  • 1/2 kašike sirćeta
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 450 ml vode

Priprema:
Meso isecite na kockice, pa propržite u šerpi. Izvadite ga i sipajte ulje, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte paradajz pire, mleveni kim i promešajte, pa dodajte slatku papriku i opet promešajte. Zatim sipajte sirće i vodu (250 ml), pa kuvajte još nekih 15 minuta, ili dok se tečnost ne smanji. Dodajte još vode (200 ml), pa sastojke dobro izblendirajte ili ustinite štapnim mikserom. Vratite meso u šerpu i poklopite. Posolite i kuvajte na tihoj vatri još nekih 2-3 sata.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti