Raštan je vrsta kupusa, a može se naći u Hercegovini, Dalamciji i Crnoj Gori. Izgledom dosta podseća na spanać, ali se ovo povrće mnogo duže kuva. Od njega možete da pravite razna jela, a naš predlog je recept za crnogorski raštan od raznovrsnog mesa i povrća. Za ovo jelo treba da odvojite vreme, kao i kada kuvate gulaš, ali na kraju se isplati. 

  • Sastojci:
  • 500 g listova raštana
  • 500 g njeguških kobasica, suvih rebara, slanine
  • 3 krompira
  • 2 crna luka
  • 2 šargarepe
  • 4-5 čenova belog luka

Priprema: 

Listove raštana operite, pa isecite tvrđi dio. Skuvajte ih u šerpi sa ključalom i posoljenom vodom. Rebarca, dimljenu kobasicu i slaninu isecite na komade. Stavite meso u šerpu sa vodom, a kada je raštan do pola skuvan, procedite ga i sitno isekcajte, pa dodajte mesu. Zatim u istu šerpu dodajte i seckani crni luk, krompir i šargarepu. Poklopite i kuvajte nekih pola sata, pa smanjite temperaturu i kuvajte još sat vremena. Ako želite možete da napravite i zapršku. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE