Mleveno meso se u Srbiji često koristi za pripremu raznovrsnih jela, a najpoznatije su ćufte. U meso dodajte začine, luk i parmezan i biće mnogo sočnije, a onda ih zapecite u rerni prelivene paradajz sosom. Ovako pripremljene ćufte možete da služite za nedeljni ručak, a najbolja su kombinacija sa pire krompirom. Malo su pikantne, pa ako niste ljubitelj začinjene hrane, onda slobodno izbacite ljute začine.
- Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa (po izboru)
- 1/2 šolje prezle
- 1/4 šolje rendanog parmezana
- 1/4 šolje mleka
- 1/4 šolje sitno seckanog luka
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 1/4 kašičice tucane paprike
- 1/4 šolje seckanog svežeg peršuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- Za sos:
- 1 konzerva seckanog pelata
- 1/4 šolje seckanog svežeg bosiljka
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice tucane paprike
Priprema:
Pomešajte meso, prezle, parmezan, mleko, seckani crni i mleveni beli luk, jaje, začine i peršun. Dobro sjedinite. Od dobijene smese oblikujete ćuftice. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa propržite mesne loptice sa svih strana. Pomešajte pelat, bosiljak, mleveni beli luk i začine. Dobro promešajte, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Sipajte u tepsiju ćufte i prelijte paradajz sosom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 20-25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus