Od kiselog kupusa se prave neki od poznatih specijaliteta, kao što su sarme, podvarak... Već smo pisali kako možete da ga ukislelite na najjednostavniji način, ali smo takođe pisali i kako da ukiselite kupus za samo 48 sati. Danas vas savetujemo kako da se kiseli kupus ne pokavari, a za to je bitno da ispratite par koraka. 

Kada kiselite kupus bitno je da izaberete pravu posudu. Najpogodnije su glinene, drvene ili staklene posude, a ne preporučuje se upotreba metalnih ili plastičnih jer mogu da oksidiraju. Posude u kojima ćete kiseliti kupus moraju da budu suve i čiste, pa ih pre upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Dobro ih osušite i pazite da posude nemaju pukotine ili ogrebotine. U očišćene posude poređajte kupus i prelijte rasolom tako da ga skroz pokrije. Pre nego što zatvorite posudu u kiseli kupus dodajte malo šećera ili meda, jer će ova dva sastojka pomoći u očuvanju kiselosti i poboljaće ukus kupusu.

Kako bi se kupus ukiselio i kako se ne bi pokvario bitno je da ga čuvate na dobrom mestu, a ova 3 uslova su posebno važna. 

Temperatura

Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši. Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva.

Osvetljenje

Кiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mestu, jer svetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svetlosti ili blizu izvora veštačke svetlosti.

Vlažnost

Кiselom kupusu je potrebna dovoljna količina vlage. Ne skladištite kupus na suvim ili provetrenim mestima. Takođe morate periodično da proveravate nivo slanog rastvora u posudama i dodajte ga ako je potrebno.

Pročitajte i ovo: Šta dodati u kupus koji se kiseli

BONUS VIDEO: 

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

Izvor: StvarUkusa