Bez kiselog kupusa ne možemo da zamislimo zimu, a ako ove godine pravite vašu zimnicu, bitno je da ceo proces kiseljenja obavite kako treba, jer se samo tako neće pokvariti. Od kiselog kupusa se prave neki od tradicionalnih specijaliteta, kao što je sarma ili podvarak, ali on sadrži i dosta vitamina i minerala. U nastavku teksta možete da pročitate na koje stvari treba da obratite pažnju kada kiselite kupus, a samo jedan od ovih razloga je dovoljan da celo bure propadne. 

Prvi razlog 

Najbitnije od svega je da sledite recept, jer ako nešto promenite ili izbacite, kiseli kupus će se lako pokvariti. Trebalo bi da bude dovoljno salamure da potpuno pokrije kupus. Sloj ulja na vrhu će pomoći da se produži rok trajanja.

Drugi razlog

Sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je temperatura na kojoj čuvate. Čuvanje kupusa na pogrešnoj temperaturi može značajno ubrzati proces fermentacije i stvaranje štetnih mikroba. Za dugotrajno skladištenje kiselog kupusa temperatura treba da bude niska. Najoptimalniji je od 0 do +4 stepena. Zbog toga je vredno čuvati u podrumu, podrumu ili frižideru.

Treći razlog 

Prva dva razloga morate da ispoštujete, a treći je više preventiva. Umesto u plastičnim burićima, bolje je da čuvate kupus u staklenim teglama ili nekim većim posudama. Možda je najbolje da kupus u samom startu podelite na listvove, pa da tako kiselite. Ovo nije obavezan korak, ali dosta pomaže. 

Za bolje skladištenje možete dodati još malo soli ili brusnice. Ovo ne samo da produžava rok trajanja kupusa, već i dodaje prijatan i bogat ukus. Brusnica i so u ovom slučaju služe kao prirodni konzervansi.

Pročitajte i ovo: Šta da uradite ako je kupus previše kiseo

BONUS VIDEO: 

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

Izvor: StvarUkusa