Sir može brzo da se pokvari, uprkos tome što stoji u frižideru. Ukoliko imate veću količinu sira i nećete ga brzo pojesti, obavezno isprobajte ovaj izvrstan trik, kako biste mu produžili svežinu. A ukoliko već imate sir možete da napravite i jogurt mafine sa šunkom i sirom.
Kada želite da spremite blok sira koji ste upravo izvadili iz pakovanja, umesto da ga samo ubacite u kesu sa patent zatvaračem i vratite u frižider, prvo uradite ovaj važan korak.
Uzmite čist papirni ubrus,umočite ga u belo sirće da ga navlažite (iscedite višak) i potpuno obmotajte ubrus natopljen sirćetom oko bloka sira. Zatim ga možete preneti u torbu sa kesu sa zatvaračem ili u hermetički zatvorenu posudu i čuvati u fioci za sir u frižideru.
Sve što treba da uradite je da s vremena na vreme pratite vlažnost papirnog ubrusa, ponovo ga navlažite sa još sirćeta ako se osuši. Tada ćete imati svež sir bez buđi u kome ćete uživati duži vremenski period.
Iako zvuči neobično, ovaj trik neće pokvariti ukus sira, niti će ostaviti miris sirćeta na njemu. Sirće zaustavlja bakterije da rastu na površini sira. Pored toga sirće vam može poslužiti i za jednostavan trik da uklonite neprijatne mirise od kuvanja.
Svakako, važno je da koristite belo sirće, koje zahvaljujući visokoj koncentraciji sirćetne kiseline ima neverovatna antimikrobna i antigljivična svojstva. To znači da se može koristiti za značajno usporavanje rasta mikroorganizama koji kvare hranu.
Takođe održava sir na pravom nivou vlažnosti. Sir treba da zadrži malo vlage da bi sačuvao svoju teksturu i ukus, ali previše vlage može ubrzati rast buđi i kvarenje. Možda ćete želeti da saznate i savršen trik da se krompir brže skuva i da se ne raspadne!
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Kako da napravite domaće zemičke
Krompir salata sa domaćim pesto sosom koja najbolje ide uz ribu
Osvežavajuće limun kocke
Slana torta sa šampinjonima i pilećim batakom