Ne bacajtemlekokoje se ukiselilo, to je jedna od namirnica koja se najčešće baca kada se ukiseli, ali postoje 4 odlična načina da ga iskoristite i sačuvate od bacanja. Možda ćete želeti da saznate kako se pravi domaći puter. Mleko koje se ukiselilo može se koristiti za pravljenje sira u par koraka, i za još mnogo toga.
Mleko će često trajati duže od roka upotrebe i vaš nos je najbolji alat za proveru. Međutim, nemojte ga bacati čim osetite da je kiselo, možete ga koristiti u kuvanju. SVAKAKO, VODITE RAČUNA DA NIJE PROŠLO VIŠE DANA OD ROKA UPOTREBE. Pre svega vodite računa kako čuvate mleko. Vrata frižidera su najtoplije mesto, pa ga umesto toga držite na polici. A ako znate da nećete sve iskoristiti, zamrznite ostatak pre roka upotrebe, odmrznite u frižideru kada budete spremni za upotrebu. Dakle, mleko koje se ukiselilo će biti jestivo nakon što se termički obradi u kuvanju.
Načini da u kuvanju iskoristite mleko koje se ukiselilo:
Napravite beli sos
Potrebno je samo 15 minuta da dobijete porciju belog sosa, a možete dodati vodu na kraju ako nemate dovoljno mleka. Čuvajte ga u frižideru do 3 dana ili u zamrzivaču do 3 meseca. Pomešajte kiselo mleko sa suvim mlekom u prahu i ostavite na stranu. U tiganju rastopite puter ili margarin na srednjoj vatri; dodati brašno i kuvati 1-2 minuta uz stalno mešanje. Postepeno dodajte mlečnu smesu i kuvajte dok se malo ne zgusne uz stalno mešanje. Dodajte sir i začine.
Napravite divnu marinadu
Mleko je odlično za mariniranje piletine, svinjetine ili ribe. Ako imate samo malu količinu da potrošite, stavite je u hermetički zatvorenu posudu sa začinima i nekuvanim mesom ili ribom. Marinirajte na sobnoj temperaturi 30 minuta ili u frižideru do 24 sata. Mleko će dati delikatan ukus i smanjiti intenzivan miris ribe – ako je mleko blago kiselo, kiselost će takođe pomoći da se omekša protein.
Koristite ga umesto mlaćenice ili mleka u slatkim receptima
Mlaćenicu je teško pronaći, a kiselo mleko je odlična zamena. Možda će vas zanimati i kako da napravite domaće kiselo mleko. Pogačice i pahuljaste palačinke su brze i dobro se zamrznu. Odmrznite kolače na sobnoj temperaturi ili zagrevanjem u rerni. Čuvajte palačinke u porcijama u kesama za zamrzavanje, a zatim tostirajte ili pržite u tiganju.
Napravite svoj sir
Ako imate veliku količinu mleka da potrošite, pretvorite ga u sir. Dobićete svežsir, koji se lako pravi uz malo toplote i kiseline. To će vam dati dodatna 2 ili 3 dana da iskoristite ono što bi inače bilo bačeno. Lagano dovedite mleko do ključanja u velikoj šerpi, redovno mešajući. Kada provri, dodajte dovoljno limunovog soka. Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 30 minuta – to će pomoći da se odvoji surutka. Procedite kroz cediljku obloženu pamučnom krpom, uhvatite surutku u posudu. Okrenite krpu da istisnete preostalu tečnost. Kada se ohladi, stavite tanjir i nešto teško na vrh da ga pritisnete. Držite u frižideru. Ovo su dovoljni razlozi da ne bacate mleko koje se ukiselilo i da ga iskoristite u kuvanju!
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem