S obzirom na to da danas počinje Uskršnji post, mnogi će odlučiti da izbegavaju jaja kao deo svoje ishrane. I dok post može ograničiti upotrebu jaja u mnogim receptima, to ne znači da morate odustati od omiljenih pekarskih proizvoda. Priroda nudi mnoge zdrave i ukusne alternative koje savršeno funkcionišu u pečenju, bilo da pripremate kolače, mafine ili druge poslastice.

U nastavku pročitajte 8 popularnih zamena koje će obezbediti odlične rezultate:

Sos od jabuka

Koristite četvrtinu šolje nezaslađenog sosa od jabuka umesto jednog jajeta. Dodajte pola kašičice praška za pecivo za bolju teksturu. Ako koristite zaslađeni sos, smanjite količinu šećera u receptu. Takođe, možete zameniti ulje sa sosom od jabuka za zdraviju opciju.

Banana

Zgnječite pola banane umesto jednog jajeta. Ova zamena za jaja idealna je za kolače i mafine.

Laneno seme

Pomešajte jednu kašiku mlevenog lanenog semena sa tri kašike vode i ostavite da postane viskozno. Ovo je odlična zamena za jedno jaje, a pruža i zdrave omega-3 masne kiseline.

Ove veganske zamene nisu samo dobra rešenja u kriznim trenucima, već mogu poboljšati ukus i teksturu vaših pekarskih proizvoda. Banane, sos od jabuka i druge voćne zamene mogu učiniti kolače neverovatno vlažnim, a sve ove alternative pružaju zdrave opcije koje možete koristiti u svakodnevnom pečenju.

Brašno od leblebije

Pomešajte tri kašike brašna sa tri kašike vode za jedno jaje. Ovo je dobar izvor proteina i funkcioniše kao vezivo i dizač testa.

Svileni tofu

Koristite četvrtinu šolje svilenog tofua kao zamenu za jedno jaje. Tofu je odličan vezivač i daje vlažnost vašim pečenim proizvodima.

Biljno ulje

Za jedno jaje, možete koristiti četvrtinu šolje biljnog ulja. Međutim, ako vam je potrebno više od jednog jajeta, bolje je isprobati neku drugu zamenu jer previše ulja može učiniti recept previše masnim.

Voda, ulje i prašak za pecivo

Pomešajte dve kašike vode, jednu kašičicu ulja (poput kukuruznog ili biljnog) i dve kašičice praška za pecivo. Ova mešavina može zameniti jedno jaje, a savršeno funkcioniše u kolačima i keksima.

Tečnost iz konzerve leblebija

Ova tečnost može zameniti belanca. Umutite oko tri kašike tečnosti umesto jednog jajeta, a koristi se za pavlovu tortu, biskvite i druge proizvode koji zahtevaju belanca.

Bonus video

Recept za veganski ili posni tiramisu kolač Izvor: Recept za veganski ili posni tiramisu kolač