Ovo izvrsno kuvano jelo se po originalnom receptu pravi samo od kiselog kupusa, krompira i pasulja. Idelano je za post, ali mi predlažemo da manastirsku jotu obogatite i krupnim komadima mesa. Ovo je idealan recept za sve one koji su ljubitelji čuvenog kuvanog jela, ali ne mogu da zamisle ručak bez mesa. 

  • Sastojci:
  • 1 manja glavica kiselog kupusa
  • 1 konzerva pasulja 
  • 5 krompira (može i mladi)
  • 300 g svinjskog ili telećeg mesa
  • 1 crni luk 
  • 2 čena belog luka 
  • 200 ml paradajz sosa  
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • lovorov list 

Priprema: 
Iseckajte kupus na kocke, pa stavite u dublju šerpu. Sipajte vodu i kuvajte dok ne omekša. U drugu šerpu stavite krompir i isto kuvajte. U trećoj šerpi propržite sitno seckani crni i beli luk, pa kada omekšaju dodajte meso isečeno na kocke. Kada se i ono proprži dodajte proceđeni kupus, krompir i pasulj. Posolite i pobiberite, pa pospite slatkom paprikom. Promešajte, a onda sipajte vodu i paradajz sos. Opet promešajte, pa dodajte lovorov list. Poklopite i krčkajte nekih 20 minuta, a povremeno pogledajte da li treba da dolijete vodu. 

Izvor: Stvar ukusa