Sastojci:

  • 2,5 kg pileta
  • 1 srednji luk oljušten, isečen na kockice
  • 40 g putera
  • 1/2 kašike brašna
  • 240 ml mlakog pilećeg bujona
  • so, po ukusu

Za punjenje:

  • 200 g belog tost hleba
  • 100 g šunke
  • 180 ml punomasnog mleka
  • 3 žumanca i belanaca, odvojeno
  • 2 šake peršuna
  • 1/2 kašičice iseckanog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1,5 kašičica soli

Recept za pile punjeno šunkom i peršunom:

Očistite pile, po potrebi isperite pod tekućom hladnom vodom i osušite papirnim ubrusima. Kožu obilno začinite solju, kao i unutrašnjost pileta. Tost hleb isecite na kockice debljine oko 1,5 cm. Isto uradite sa 100 g kuvane šunke, isečene na sitne kockice. Isperite 2 šake peršuna i ostavite da se ocedi.

Odvojite žumanca od belanaca, a belanca stavite u čistu činiju. U 180 ml punomasnog mleka dodajte žumanca, so, biber i muskatni oraščić. Umutite žicom, dok smesa ne postane glatka. Stavite kocke hleba u veliku činiju. Prelijte ih mešavinom mleka, žumanaca i začina. Dobro promešajte i pustite da tečnost upije. Dodajte peršun i šunku. Mešajte dok se ne sjedini.

Umutite belanca mikserom, sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U punjenje postepeno dodajte čvrst sneg od belanaca, svaki put lagano mešajući rukom. Napunite unutrašnjost pileta pripremljenim nadevom. Zatvorite pileću kožu između nogu drvenim čačkalicama.

Od ostatka punjenja oblikujte male loptice i nežno istisnite višak tečnosti. Stavite oko pileta u pripremljenu tepsiju. Očistite 1 luk srednje veličine i isecite ga na tanke kockice. Stavite ih na dno posude za pečenje, a preko stavite komadiće od putera. Sipajte oko pola šolje vode.

Stavite punjeno pile stranom nadole na podlogu od luka i putera. Zagrejte rernu na 177 °C (gornje i donje grejanje). Stavite pile u rernu i pecite jedan sat. Polijte piletinu sokom dok se kuva. Ako na dnu posude za pečenje nema dovoljno tečnosti, dodajte pola šolje vode. Nakon sat vremena pečenja, pažljivo okrenite pile.

Povećajte temperaturu na 204 °C i nastavite sa pečenjem oko pola sata, dok koža ne dobije zlatno smeđu boju. Pečeno pile sa punjenem koje se peklo oko njega prebacite u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se odmori.

Ulje iz tepsije sipajte u tiganj i zagrejte na srednjoj vatri. Dodajte pola kašike brašna neprestano mešajući, dok se lagano ne zalepi za dno tiganja. Mešajte oko minut. Zatim ostavite tepsiju i postepeno sipajte 240 ml pilećeg bujona (mlakog). Dobro umutite da razbijete sve grudvice.

Vratite na vatru, smanjite temperaturu i lagano krčkajte oko 20 minuta. Sos treba da se zgusne, ali i dalje bude tečan. Ako je potrebno, dodajte malo vode i promešajte. Stavite sito preko čiste posude i sipajte sos. Probajte i začinite po ukusu. Prelijte preko piletine i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i pile sa hrskavom kožicom i sočnim mesom.

Pročitajte kako se pravi pečena piletina sa prazilukom, paprikom i maslinama

BONUS VIDEO

Instagram/kiaralic96 Recept za pileće rolnice punjene slaninom i kačkavaljem

 StvarUkusa