Pečena piletina sa prazilukom, paprikom i maslinama može da se pravi za nedeljni ručak ili za uskršnje praznike, ne može biti pogrešan izbor. Uz papriku, masline i praziluk dobijate dodatno osveženje. Možda ćete želeti da napravite i kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja. A evo kako se pravi pečena piletina sa prazilukom, paprikom i maslinama!
Sastojci:
- 1 limun
- 50 g putera, omekšanog
- Veza peršuna
- 2 čena belog luka
- 1,8 kg piletine
- 2 dugačke paprike, prepolovljene po dužini, bez semena
- 4 mala praziluka, iseckana na kockice
- Maslinovo ulje za posipanje
- 400 g pasulja iz konzerve
- 100 g mešanih maslina, bez koštica i oceđenih
- 150 g hleba, isečenog na kockice
Recept za pečenu piletinu sa prazilukom, paprikom i maslinama
Zagrejte rernu
Za pečenu piletinu sa prazilukom, paprikom i maslinama zagrejte rernu na 180°C. Narendajte limunovu koricu, pa je umutite sa puterom, peršunom i belim lukom u procesoru za hranu, začinite solju i biberom. Napravite džep ispod kože pilećih prsa, a zatim gurnite aromatiovani puter ispod i utrljajte ostatak preko kože i nogu. Stavite u pleh sa paprikom i prazilukom. Prepolovite limunovu koricu i iscedite sok, pa jednu polovinu stavite u udubljenje za piletinu, a drugu u pleh. Prelijte uljem i posolite. Sipajte 150 ml vode, pa pecite 1 sat i 10 minuta.
Servirajte
Izvadite piletinu na dasku sa strane, lagano pokrivenu. Servirajte je sa mešavinom pasulja, povrća i hleba sa sosom. Pospite seckanim peršunom za serviranje. Uživajte u pečenoj piletini sa prazilukom, paprikom i maslinama!
Pročitajte kako se pravi piletina rolovana slaninom i pečena na krompiru
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus