Pečena piletina sa prazilukom, paprikom i maslinama može da se pravi za nedeljni ručak ili za uskršnje praznike, ne može biti pogrešan izbor. Uz papriku, masline i praziluk dobijate dodatno osveženje. Možda ćete želeti da napravite i kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja. A evo kako se pravi pečena piletina sa prazilukom, paprikom i maslinama!

Sastojci:

  • 1 limun
  • 50 g putera, omekšanog
  • Veza peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 1,8 kg piletine
  • 2 dugačke paprike, prepolovljene po dužini, bez semena
  • 4 mala praziluka, iseckana na kockice
  • Maslinovo ulje za posipanje
  • 400 g pasulja iz konzerve
  • 100 g mešanih maslina, bez koštica i oceđenih
  • 150 g hleba, isečenog na kockice

Recept za pečenu piletinu sa prazilukom, paprikom i maslinama

15:33
Korak 1

Zagrejte rernu

Za pečenu piletinu sa prazilukom, paprikom i maslinama zagrejte rernu na 180°C. Narendajte limunovu koricu, pa je umutite sa puterom, peršunom i belim lukom u procesoru za hranu, začinite solju i biberom. Napravite džep ispod kože pilećih prsa, a zatim gurnite aromatiovani puter ispod i utrljajte ostatak preko kože i nogu. Stavite u pleh sa paprikom i prazilukom. Prepolovite limunovu koricu i iscedite sok, pa jednu polovinu stavite u udubljenje za piletinu, a drugu u pleh. Prelijte uljem i posolite. Sipajte 150 ml vode, pa pecite 1 sat i 10 minuta.

15:37
Korak 2

Ubacite pasulj, masline i povrće

Izvadite pile, ubacite pasulj, masline i hleb sa povrćem u pleh, dobro premažite sokom od kuvanja, a zatim dodajte još začina. Vratite piletinu i pecite još 10-15 minuta dok se ne skuva.

15:37
Korak 3

Servirajte

Izvadite piletinu na dasku sa strane, lagano pokrivenu. Servirajte je sa mešavinom pasulja, povrća i hleba sa sosom. Pospite seckanim peršunom za serviranje. Uživajte u pečenoj piletini sa prazilukom, paprikom i maslinama!

Pročitajte kako se pravi piletina rolovana slaninom i pečena na krompiru

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje TikTok/hungryhappens

StvarUkusa/L.S.