Kremasta, začinjena piletina iz tiganja se brzo zapeče, istovremeno dok se u istom tiganju pravi sos od pavlake za kuvanje, parmezana, sušenog paradajza i belog luka. Posuta svežim bosiljkom ili peršunom, izgleda podjednako dobro koliko je i ukusna. Spremna je za manje od 30 minuta i u pripremi ćete zaprljati samo jedan tiganj. Možda ćete želeti da napravite i piletinu pečenu u sirćetu, na začinjenoj palenti. Evo kako da napravite kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja!
Sastojci:
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 1/2 kašičice sitne soli
- 450 g pilećih prsa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, mlevenog ili sitno narendanog
- 30 ml suvog belog vina
- 90 ml pilećeg bujona
- 60 ml pavlake za kuvanje
- 40 g sušenog paradajza, grubo iseckanog
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1/4 kašičice pahuljica crvene paprike
- 60 g rendanog parmezana
- 1 kašika svežeg limunovog soka
- 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka ili peršuna, za ukras
Recept za kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja
Pecite piletinu
Za kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja, pomešajte 3 kašike višenamenskog brašna i 1/2 kašičice fine soli u plitkoj posudi ili tanjiru. Provucite pileća prsa kroz mešavinu brašna, otresajući višak. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja u vreli tiganj i zagrejte. Dodajte kotlete u jednom sloju i pecite 3 do 4 minuta. Okrenite piletinu na drugu stranu, još 2 do 4 minuta. Izvadite piletinu na tanjir i ostavite sa strane.
Napravite sos
Smanjite vatru na srednju i dodajte 3 čena belog luka, mlevenog. Pržite, stalno mešajući dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte belo vino i dinstajte dok više ne osetite miris alkohola, oko 1 minut. Dodajte pileći bujon, pavlaku za kuvanje, sušeni paradajz, sušeni origano i pahuljice crvene paprike. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednje-nisku da održite ključanje. Dodajte parmezan malo po malo, mešajući nakon svakog dodavanja, dok se sve ne istopi. Dodajte 1 kašiku svežeg limunovog soka i promešajte da se sjedini.
Ubacite piletinu u sos
Ubacite piletinu u sos i dinstajte dok se ne zagreje i sos se malo zgusne, 4 do 5 minuta. Servirajte ukrašeno sa 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka. Uživajte u kremastoj, začinjenoj piletini iz tiganja.
Pročitajte kako se pravi zapečena piletina sa brokolijem od samo 5 sastojaka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem