Kremasta, začinjena piletina iz tiganja se brzo zapeče, istovremeno dok se u istom tiganju pravi sos od pavlake za kuvanje, parmezana, sušenog paradajza i belog luka. Posuta svežim bosiljkom ili peršunom, izgleda podjednako dobro koliko je i ukusna. Spremna je za manje od 30 minuta i u pripremi ćete zaprljati samo jedan tiganj. Možda ćete želeti da napravite i piletinu pečenu u sirćetu, na začinjenoj palenti. Evo kako da napravite kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja!

Sastojci:

  • 3 kašike višenamenskog brašna
  • 1/2 kašičice sitne soli
  • 450 g pilećih prsa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka, mlevenog ili sitno narendanog
  • 30 ml suvog belog vina
  • 90 ml pilećeg bujona
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • 40 g sušenog paradajza, grubo iseckanog
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • 1/4 kašičice pahuljica crvene paprike
  • 60 g rendanog parmezana
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka ili peršuna, za ukras

Recept za kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja

16:23
Korak 1

Pecite piletinu

Za kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja, pomešajte 3 kašike višenamenskog brašna i 1/2 kašičice fine soli u plitkoj posudi ili tanjiru. Provucite pileća prsa kroz mešavinu brašna, otresajući višak. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja u vreli tiganj i zagrejte. Dodajte kotlete u jednom sloju i pecite 3 do 4 minuta. Okrenite piletinu na drugu stranu, još 2 do 4 minuta. Izvadite piletinu na tanjir i ostavite sa strane.

16:28
Korak 2

Napravite sos

Smanjite vatru na srednju i dodajte 3 čena belog luka, mlevenog. Pržite, stalno mešajući dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte belo vino i dinstajte dok više ne osetite miris alkohola, oko 1 minut. Dodajte pileći bujon, pavlaku za kuvanje, sušeni paradajz, sušeni origano i pahuljice crvene paprike. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednje-nisku da održite ključanje. Dodajte parmezan malo po malo, mešajući nakon svakog dodavanja, dok se sve ne istopi. Dodajte 1 kašiku svežeg limunovog soka i promešajte da se sjedini.

16:28
Korak 3

Ubacite piletinu u sos

Ubacite piletinu u sos i dinstajte dok se ne zagreje i sos se malo zgusne, 4 do 5 minuta. Servirajte ukrašeno sa 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka. Uživajte u kremastoj, začinjenoj piletini iz tiganja.

Pročitajte kako se pravi zapečena piletina sa brokolijem od samo 5 sastojaka

BONUS VIDEO

Zapečena piletina u bešamel sosu Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.