Za današnji ručak vam predlažemo da napravite Škmeruli, gruzijsko jelo koje se pravi od piletine i mlečnog sosa sa dodatkom belog luka. Ovo jelo je nastalo u selu Škmeri, o kom je i dobio ime, a legenda kaže da je tvorac jela bio lokalni dvorski kuvar po imenu Gloveri. Od njega je vladar zahtevao novo jelo, a kuvar se snašao i napravio ga tako što je koristio sastojke koji su mu pri ruci. Napravio je aromatični sos od mleka i belog luka, a u njega je dodao i piletinu. Prema drugoj verziji, jelo je izmislio jedan od lokalnih seljaka, takođe od onoga što je imao pri ruci. Škmeruli se peče na keci, to je gruzijski glineni tiganj, i na uglju. Ali možete da koristite i običan. Priprema se menjala vremenom, pa tako meso možete da dobro začinite, ispržite i prelijte sosom, a možete i da ispečete u rerni. Ovo jelo dosta podseća na pileći ajmokac koji se kod nas pravi u sosu od mleka, ali se korisiti samo belo meso. Ako vam je komplikovano da čistite celo pile možete da kupite meso zasebno (batake, karabatake, belo meso...)
- Sastojci:
- 1 kg pileta
- 30-40 ml ulja
- 5-7 čenova belog luka
- 400 ml pavlake za kuvanje
- 200 ml vode
Priprema:
Pile dobro očistite i operite, pa isecite tako da kada se otvori izgleda kao leptir. U tiganj sipajte ulje i kada se zagreje stavite pile. Pritisnite nečim teškim, pa poklopite i pržite. Posle nekog vremena okrenite pile, ponovo pritisnite nečim teškim i poklopite.Meso izvadite na tanjir, pa u isti tiganj dodajte mlevene čenove belog luka. Posle nekih minut, dva sipajte pavlaku za kuvanje i vodu, pa sačekajte da proključa. Malo posolite i promešajte. Isecite pile na veće komade, a onda stavite u posudu i prelijte sosom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus