Za današnji ručak vam predlažemo da napravite Škmeruli, gruzijsko jelo koje se pravi od piletine i mlečnog sosa sa dodatkom belog luka. Ovo jelo je nastalo u selu Škmeri, o kom je i dobio ime, a legenda kaže da je tvorac jela bio lokalni dvorski kuvar po imenu Gloveri. Od njega je vladar zahtevao novo jelo, a kuvar se snašao i napravio ga tako što je koristio sastojke koji su mu pri ruci.  Napravio je aromatični sos od mleka i belog luka, a u njega je dodao i piletinu. Prema drugoj verziji, jelo je izmislio jedan od lokalnih seljaka, takođe od onoga što je imao pri ruci. Škmeruli se peče na keci, to je gruzijski glineni tiganj, i na uglju. Ali možete da koristite i običan. Priprema se menjala vremenom, pa tako meso možete da dobro začinite, ispržite i prelijte sosom, a možete i da ispečete u rerni. Ovo jelo dosta podseća na pileći ajmokac koji se kod nas pravi u sosu od mleka, ali se korisiti samo belo meso. Ako vam je komplikovano da čistite celo pile možete da kupite meso zasebno (batake, karabatake, belo meso...)

  • Sastojci: 
  • 1 kg pileta 
  • 30-40 ml ulja 
  • 5-7 čenova belog luka 
  • 400 ml pavlake za kuvanje 
  • 200 ml vode 

Priprema:
Pile dobro očistite i operite, pa isecite tako da kada se otvori izgleda kao leptir. U tiganj sipajte ulje i kada se zagreje stavite pile. Pritisnite nečim teškim, pa poklopite i pržite. Posle nekog vremena okrenite pile, ponovo pritisnite nečim teškim i poklopite.Meso izvadite na tanjir, pa u isti tiganj dodajte mlevene čenove belog luka. Posle nekih minut, dva sipajte pavlaku za kuvanje i vodu, pa sačekajte da proključa. Malo posolite i promešajte. Isecite pile na veće komade, a onda stavite u posudu i prelijte sosom. 

Kako se seče pile
Printscreen/YT/Gemrielia 

Kako se seče pile
Printscreen/YT/Gemrielia 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE