Sastojci:
Za jagnjetinu:
- 1 kg jagnjećeg filea iseckanog na kockice
- 1 kašičica soli i bibera
- ½ kašičice muskatnog oraščića
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašičice tucane paprike
Za gulaš:
- 1 kašika ulja
- 1 veliki luk sitno nasecan
- 5 čenova belog luka
- 2 mlevene pečene paprike
- 120 g pasiranog paradajza
- 470 ml povrtnog bujona
- 1 lovorov list
Za sos od patlidžana:
- 3-4 patlidžana
- 470 ml jogurta
- 2 čena belog luka
- ¼ kašičice soli i bibera
- sok od pola limuna
Recept za jagnjeći gulaš po turskom receptu:
Kako biste napravili gulaš, prvo začinite jagnjetinu sa svim začinima i ostaviti po strani. Napravite gulaš tako što ćete luk pržiti na ulju dok ne postane providan i mekan – to bi trebalo da traje 6-8 minuta. Dodajte začinjenu jagnjetinu i beli luk i dinstajte još 5-6 minuta.
Zatim dodajte preostale sastojke za gulaš i pustite da provri. Poklopite i ostavite da se kuva na laganoj vatri 1 sat. U međuvremenu nožem ili viljuškom izbockajte patlidžan. Stavite ga direktno na vatru na šporet. Želite da koža bude ugljenisana i crna, a patlidžan će biti mekan.
Pokrijte patlidžane i ostavite na stranu 10 minuta dok koža ne omekša. Pomešajte jogurt sa začinima, belim lukom i limunovim sokom. Patlidžan oljuštite i iseckajte nožem. Kada je jagnjetina spremna, servirajte jelo. Počnite tako što ćete patlidžan i jogurt složiti na dno tanjira i dobro ih promešati. Gulaš stavite tačno na mešavinu jogurta i patlidžana. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i gulaš od govedine i cvekle.
Pročitajte kako se pravi gulaš od šampinjona
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Kolač sa šargarepom za post na vodi
Keks torta sa čokoladom i kafom koja se ne peče
Pohovani fileti bakalara za post na ulju