Sastojci:

  • 500 g svinjskog filea
  • So, mešavina bibera
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • 4 čena belog luka
  • 30 g putera
  • 1 grančica ruzmarina
  • 1 luk (isečen na kockice)
  • 1 šargarepa (isečena na kolutiće)
  • 1 štapić celera (isečen na komade)
  • 150 ml čorbe od povrća

Priprema:

Svinjski file je jedan od najsočnijih i najmekših komada mesa, a uz odgovarajuće začine i povrće postaje pravo gurmansko jelo. Ovaj recept kombinuje puter, beli luk i ruzmarin, koji mesu daju bogatu aromu, dok čorba od povrća doprinosi sočnosti i ukusu. Savršen je za porodični ručak ili posebne prilike!

Odmor mesa – Nakon pečenja, ostavite meso da odmori par minuta kako bi zadržalo sočnost.
Dodatna aroma – Po želji, možete dodati malo senfa ili limunovog soka za osvežavajući ukus.

Svinjski file očistiti od žilica i viška masnoće. Posoliti ga, pobiberiti i posuti paprikom u prahu. U tiganju zagrejati malo ulja i na jakoj vatri propržiti meso sa svih strana dok ne dobije lepu koricu (oko 2-3 minuta po strani).

Smanjiti vatru, dodati puter, sitno seckani beli luk i ruzmarin. Povremeno preliti meso istopljenim puterom kako bi upilo aromu. Kada beli luk postane zlatast, izvaditi meso i staviti ga sa strane.

U isti tiganj dodati luk, šargarepu i celer. Dinstati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodati čorbu od povrća i pustiti da proključa. Vratiti svinjski file u tiganj i pokriti poklopcem. Kuvati na laganoj vatri još 15-20 minuta, povremeno prelivajući sokovima iz tiganja. Po želji, meso možete staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i peći još 10 minuta za dodatnu sočnost. 

Poslužiti uz pečeno povrće i sokove od pečenja. Može se kombinovati sa pire krompirom, rižotom ili pečenim krompirom.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
trik za sočno meso Izvor: trik za sočno meso