Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- So, mešavina bibera
- 1 kašičica paprike u prahu
- 4 čena belog luka
- 30 g putera
- 1 grančica ruzmarina
- 1 luk (isečen na kockice)
- 1 šargarepa (isečena na kolutiće)
- 1 štapić celera (isečen na komade)
- 150 ml čorbe od povrća
Priprema:
Svinjski file je jedan od najsočnijih i najmekših komada mesa, a uz odgovarajuće začine i povrće postaje pravo gurmansko jelo. Ovaj recept kombinuje puter, beli luk i ruzmarin, koji mesu daju bogatu aromu, dok čorba od povrća doprinosi sočnosti i ukusu. Savršen je za porodični ručak ili posebne prilike!
Odmor mesa – Nakon pečenja, ostavite meso da odmori par minuta kako bi zadržalo sočnost.
Dodatna aroma – Po želji, možete dodati malo senfa ili limunovog soka za osvežavajući ukus.
Svinjski file očistiti od žilica i viška masnoće. Posoliti ga, pobiberiti i posuti paprikom u prahu. U tiganju zagrejati malo ulja i na jakoj vatri propržiti meso sa svih strana dok ne dobije lepu koricu (oko 2-3 minuta po strani).
Smanjiti vatru, dodati puter, sitno seckani beli luk i ruzmarin. Povremeno preliti meso istopljenim puterom kako bi upilo aromu. Kada beli luk postane zlatast, izvaditi meso i staviti ga sa strane.
U isti tiganj dodati luk, šargarepu i celer. Dinstati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodati čorbu od povrća i pustiti da proključa. Vratiti svinjski file u tiganj i pokriti poklopcem. Kuvati na laganoj vatri još 15-20 minuta, povremeno prelivajući sokovima iz tiganja. Po želji, meso možete staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i peći još 10 minuta za dodatnu sočnost.
Poslužiti uz pečeno povrće i sokove od pečenja. Može se kombinovati sa pire krompirom, rižotom ili pečenim krompirom.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.