Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a poznata je i kao "lepinja sa sve". Taj naziv je dobila još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije zbog majstora koji su stalno slali decu da im kupe komplet lepinju, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve". Po pravilu, komplet lepinja se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a proglašen je za nabolji doručak za 2023. godinu na sajtu Taste Atlas. Pored 100 takođe ukusnih jela, komplet lepinja je zauzela prvo mesto. 

Sastojci:

  • 1 lepinja
  • 2 kašike kajmaka
  • 1 jaje
  • 1 kutlača pretopa

Recept za komplet lepinju: 

Isecite vrh lepinje i ostavite ga sa strane. Zatim lepinju bogato namažite kajmakom, a na nekoliko mesta nožem probušite lepinju. Jaje malo umutite i sipajte u lepinju, pa posolite. Tepsiju nauljite i stavite lepinju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-10 minuta. Nakon toga izvadite lepinju, stavite na nju 'poklopac' (onaj vrh koji ste isekli) i vratite da se peče još par minuta. Izvadite iz rerne i prelijte zagrejanim pretopom

Pročitajte i ovo: Recept za najmekše lepinje

BONUS VIDEO: 

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

 (StvarUkusa/S.B.)