Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a poznata je i kao "lepinja sa sve". Taj naziv je dobila još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije zbog majstora koji su stalno slali decu da im kupe komplet lepinju, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve". Po pravilu, komplet lepinja se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a proglašen je za nabolji doručak za 2023. godinu na sajtu Taste Atlas. Pored 100 takođe ukusnih jela, komplet lepinja je zauzela prvo mesto.
Sastojci:
- 1 lepinja
- 2 kašike kajmaka
- 1 jaje
- 1 kutlača pretopa
Recept za komplet lepinju:
Isecite vrh lepinje i ostavite ga sa strane. Zatim lepinju bogato namažite kajmakom, a na nekoliko mesta nožem probušite lepinju. Jaje malo umutite i sipajte u lepinju, pa posolite. Tepsiju nauljite i stavite lepinju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-10 minuta. Nakon toga izvadite lepinju, stavite na nju 'poklopac' (onaj vrh koji ste isekli) i vratite da se peče još par minuta. Izvadite iz rerne i prelijte zagrejanim pretopom.
Pročitajte i ovo: Recept za najmekše lepinje
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus