Sastojci:

  • 700 g cvekle
  • 1 kg goveđeg pečenja
  • 1 kašika ulja
  • 3 kašike integralnog pšeničnog brašna
  • 475 g seckanog luka
  • 80 g seckane paprike
  • 240 g seckane šargarepe
  • 120 g seckanog celera
  • 400 g tanko narezanog mladog luka
  • 240 g paradajz sosa
  • 480 ml vode
  • 480 ml suvog vina
  • 1 ½ kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • ½ kašičice paprike
  • ½ kašičice majčine dušice
  • 1 ½ kašičica origana
  • 2 kašičice bosiljka
Zašto je dobro da jedete cveklu?

Cvekla je prepuna minerala i sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litujum i stroncijum. Od vitamina su najprisutniji vitamin C, vitamin B1 i B2, kao i vitamin B12. Sadrži i najznačajnije aminokiseline i bogata folatima, vlaknim i antioksidansima.

Recept za gulaš od govedine i cvekle:

Kako biste napravili gulaš, prvo ispecite cveklu. Zagrejte rernu na 176 stepeni C. Operite cveklu i probušite par rupa u njoj. Ubacite je u vatrostalnu tepsiju i prelijte tankim slojem vode. Poklopite aluminijumskom folijom i pecite u rerni.

Nakon što cvekla zamiriše, izvadite je iz rerne i jednu izbušite nožem. Ako nož lako prodre, gotovo je. Ako ne, po potrebi dodajte malo vode u posudu, dobro ih poklopite i vratite u rernu, pa proverite za 15 minuta. Obično je potrebno 1-2 sata u zavisnosti od veličine cvekle.

Kada je pečena, izvadite je iz rerne, ohladite i oljuštite. Iseckajte je na kocke. Zatim isecite govedinu na kocke i osušite papirnim ubrusima. Zagrejte 1 kašiku ulja u tiganju. Kada je vrelo dodajte jedan komad mesa u tiganj. Trebalo bi da cvrči. Ubacite preostale komade mesa i pržite. Kada donja strana postane tamno smeđa, okrenite. Kada ispržite stavite na stranu.

Napravite zapršku tako što ćete da pomešate 3 kašike integralnog pšeničnog brašna u suvi tiganj. Zagrejte ga na niskoj temperaturi. Kada osetite miris prženog brašna, promešajte. Kada postane malo tamniji od putera od kikirikija, sklonite ga sa vatre. U tiganju u kome ste pržili meso ispržite šargarepu, papriku, crni luk, celer i mladi luk. Kada povrće omekša dodajte paradajz sos, 3 kašike zaprške, vodu, suvo vino, so, biber, crvenu papriku, majčinu dušicu i bosiljak, kao i meso.

Pustite da provri, smanjite na laganu vatri i poklopite. Pustite da se krčka 2 sata. Mešajte otprilike svakih 20 minuta. Trebalo bi da se zgusne. Ako postane previše gusto, dodajte vodu. Ako je nakon 2 sata previše retko, skinite poklopac i dinstajte do željene gustine. Kada sos bude željene gustine dodajte cveklu i promešajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kremasti pileći gulaš.

Pročitajte kako se pravi goveđi gulaš sa domaćim knedlama

BONUS VIDEO

Gulašijada u Debeljači Izvor: Gulašijada u Debeljači

StvarUkusa