Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 2 velika crna luka, tanko naseckana
- 1 kašika šećera
- 3 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- 1 kašika semena kima
- 6 kašika slatke paprike
- 1 kašičica ljute paprike
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašičica sitno iseckane majčine dušice
- 1 lovorov list
- 3 kašike paradajz paste
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 900 ml pilećeg bujona
- 1 kg govedine isečene na kockice
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
Za knedle:
- 470 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 180 ml mleka
- 2 kašike rastopljenog putera
Recept za goveđi gulaš sa domaćim knedlama:
Za gulaš zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri. Dodajte luk, pospite šećerom i pržite, često mešajući, dok luk ne porumeni i karamelizuje se, oko 20 minuta. Dodajte beli luk i seme kima i pržite još minut. Pospite slatkom i začinjenom paprikom i stavite da se premaže. Umešajte origano, majčinu dušicu i lovorov list. Pržite još minut, dok ne zamiriše.
Umešajte paradajz pastu. Dodajte sirće i bujon, pa dodajte govedinu narezanu na kockice i pospite solju i biberom. Stavite celu mešavinu da proključa na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte. Pokrijte i kuvajte dok se govedina ne raspadne, oko 1 1/2 sat, povremeno mešajući. Dodajte još soli i bibera po ukusu.
Da biste pripremili knedle, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Pomešajte sa mlekom i otopljenim puterom, lagano mešajući. Nakon što se gulaš skuva ubacite testo za knedle tako što ćete ubacivati kašičice u čorbu koja se krčka. Pokrijte i kuvajte 15 minuta. Kada ste poklopili tiganj, ne otkrivajte ga dok se knedle kuvaju. Posle 15 minuta testirajte knedle čačkalicom. Ako čačkalica bude čista, knedle su gotove. Možda ćete želeti da napravite i gulaš od piletine i šampinjona.
Pročitajte kako da napravite junetinu na burgundski način
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem