Sastojci:

  • 60 g višenamenskog brašna
  • so po ukusu
  • sveže mleveni crni biber
  • 170 g pilećih prsa bez kostiju i kože
  • 2 kašike ulja, podeljene
  • 1 luk, sitno seckan
  • 100 g kukuruza
  • 1/2 crvene paprike, očišćene i sitno iseckane
  • 1 kašika paradajz paste
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1/2 kašičice tucane paprike, plus još za serviranje
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1/4 kašičice sušenog origana
  • 1/4 kašičice dimljene paprike
  • 60 ml suvog belog vina, po želji
  • 240 ml pilećeg bujona
  • 120 g pavlake za kuvanje
  • 180 g izmrvljenog belog sira
  • 1/2 limete
  • 60 g svežih listova peršuna

Recept za piletinu na meksički način:

Kako biste napravili ovu piletinu, zagrejte rernu na 190°. Na plitkom tanjiru posolite i pobiberite brašno. Osušite piletinu i premažite sa svih strana začinjenim brašnom,zatim otresite višak. U velikom tiganju zagrejte 1 kašiku ulja. Pržite piletinu, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 2 do 3 minuta po strani. Prebacite na tanjir.

U istom tiganju na srednjoj vatri zagrejte preostalu 1 kašiku ulja. Pržite luk povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 3 minuta. Dodajte zrna kukuruza, papriku i paradajz pastu i kuvajte, mešajući, dok pasta ne postane ciglo-crvena, 2 do 3 minuta. Dodajte beli luk, čili u prahu, kim, origano i papriku i kuvajte, mešajući, dok ne zamiriše, još oko 1 minut. Sipajte vino, dodajte bujon i pustite da provri. Umešajte pavlaku za kuvanje i začiniti solju i biberom. Krčkajte, povremeno mešajući, dok se tečnost malo ne smanji i ne zgusne, oko 5 minuta.

Vratite piletinu i sve nakupljene sokove u tiganj. Prelijte sosom. Prebacite u rernu i pecite, okrećući piletinu na pola pečenja, 10 do 12 minuta. Izmrvite sir preko svega. Iscedite sok od limete i prelijte piletinu, a na vrh stavite peršun i pospite tucanom paprikom. Možda ćete želeti da napravite i pileće ćufte sa njokama.

Pročitajte kako da napravite i faširane pileće šnicle sa sirom i začinskim biljem

BONUS VIDEO

Instagram/appetizing.tv  Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako

StvarUkusa