Piletina sa knedlama u puterastom sosu ima veliki broj sastojaka, ali se brzo priprema. Vrlo je aromatična i kremasta. Ako volite belo meso možda ćete želeti da napravite i kremastu, začinjenu piletinu iz tiganja. Evo i kako se pravi sa knedlama u puterastom sosu!
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 žuti luk, isečen na kockice
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 2 stabljike celera, nasečene na kockice
- 2 šargarepe, isečene na kockice
- 30 g višenamenskog brašna
- 4 kašike putera
- 1 kašičica sušenog peršuna
- 1/2 kašičice sušene majčine dušice
- 1/2 kašičice sušenog ruzmarina
- 1/2 kašičice sušene žalfije
- 1/4 kašičice bibera
- 250 ml pilećeg bujona
- 130 ml punomasnog mleka
- 1/2 kašičice soli
Za knedle:
- 130 g višenamenskog brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sušenog peršuna
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1/8 kašičice belog luka u prahu
- 1/8 bibera
- 60 ml mleka
- 2 kašike putera, rastopljenog
Recept za piletinu sa knedlama u puterastom sosu:
Pripremite piletinu i sos.
Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganjuna srednjoj vatri. Kada se zagreje, dodajte pileći file i pržite sa svake strane. Delimično prženu piletinu prebacite u čistu posudu. Nakon što izvadite piletinu iz tiganja, dodajte u tiganj luk iseckan na kockice i mleveni beli luk i dinstajte na srednjoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice i celer u tiganj sa lukom i belim lukom i nastavite da pržite još oko pet minuta.
Dodajte puter i brašno u tiganj i mešajte dok se puter ne otopi i stvori pastu od brašna koja oblaže povrće. Nastavite da dinstate i mešate ovu mešavinu oko dva minuta. Dodajte peršun, majčinu dušicu, ruzmarin, žalfiju, so, biber, pileći bujon i mleko u tiganj. Zagrejte vatru na srednju i nastavite da mešate dok smesa ne provri i ne zgusne se u sos. Piletinu isecite na kockice i vratite je u tiganj sa povrćem i sosom. Pokrijte poklopcem i ostavite da se krčka u sosu na srednjoj vatri dok pripremate knedle.
Napravite knedle.
Da biste pripremili knedle, pomešajte brašno, peršun, šećer, so, prašak za pecivo, beli luk u prahu i biber u činiji. Sipajte mleko i otopljeni puter u mešavinu brašna, pa mešajte dok se ne formira mekana smesa koja se može zahvatiti kašikom. Nemojte preterano mešati. Skinite poklopac sa piletine i sosa i stavite testo za knedle na površinu sosa, kašiku po kašiku. Sos bi trebalo da još uvek ključa. Vratite poklopac na tiganj i ostavite knedle da se krčkaju 15 minuta. Servirajte toplo i uživajte!
Pročitajte kako se pravi belo meso u sosu od pavlake za kuvanje
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem