Sastojci:
- 150 g cvetova brokolija
- 300 g bundeve
- 2 kašike maslinovog ulja
- 680 g pilećeg filea
- 14 g putera
- 1/4 kašičice soli i crnog bibera
- 33 g luka isečenog na kockice
- 7–8 čenova belog luka, sitno iseckanog
- 2 kašičice sušenog peršuna
- 300 ml pilećeg bujona
- 180 ml punomasnog mleka
- 1 kašika kukuruznog skroba
Pogledajte kako da napravite piletinu u sosu:
Recept za piletinu sa povrćem u sosu do belog luka:
Za piletinu sa povrćem zagrejte rernu na 204°C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Raširite povrće u jednom sloju na pleh. Prelijte sa 1 kašikom maslinovog ulja i promešajte. Pospite solju i biberom i pecite 20 minuta. U međuvremenu, zapecite piletinu. Zagrejte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri i ubacite pileće belo meso u tiganj, pospite solju i biberom i pržite 4 minuta sa svake strane.
Prebacite meso na tanjir i lagano pokrijte folijom. Napravite sos tako što ćete u vreli tiganj da ubacite puter i da ga lagano mešate dok se topi. Dodajte so, biber, crni luk, beli luk, peršun i pileći bujon. Pustite da sos krčka 5 minuta, dok povremeno mešate. Viljuškom umutite punomasno mleko i kukuruzni skrob. Polako sipajte mešavinu skroba u tiganj, mešajući da se sjedini. Kuvajte, mešajući, 1 minut. Probajte i prilagodite začine ako je potrebno.
Ubacite piletinu i pečeno povrće u tiganj, mešajući da se sve prekrije sosom. Prebacite tiganj u rernu i pecite 5-10 minuta, ili dok se piletina ne ispeče. Izvadite iz rerne i po želji ukrasite svežim peršunom pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa piletinom na toskanski način.
Pročitajte i kako da napravite jeftini rižoto sa paprikama i piletinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem