Sastojci:

  • 400 g vrganja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kocka od povrća
  • 1 rendana šargarepa

Za bešamel sos:

  • 500 ml mleka
  • 30 g brašna
  • 30 g putera
  • 1 kašičica soli
  • biber po ukusu

Za serviranje:

  • svež peršun
  • tucana paprika, po ukusu

Recept za gulaš od vrganja sa bešamel sosom:

Kako biste napravili gulaš od vrganja, zagrejte tiganj i pokapajte maslinovo ulje. Crni i beli luk iseckajte što sitnije i ubacite ih u tiganj zajedno sa grubo iseckanim vrganjima. Dodajte kocku povrća, majčinu dušicu i rendanu šargarepu. Promešajte i pokrijte poklopcem, tek toliko da omekšaju pečurke.

Krčkajte 5-6 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne porumeni. Napravite bešamel sos u tiganju. Povrće pospite brašnom, koristeći sito da ne bude grudvica, i brzo promešajte. Dodajte puter i mleko. Mešajte dok ne postane glatko.

Začinite solju i biberom i dinstajte dok sos ne počne da se smanjuje. Kada se sos smanji i dobije kremastu konzistenciju, sklonite sa vatre i pospite svežim peršunom i parmezanom. Možda ćete želeti da napravite i gulaš od patlidžana i mlevenog mesa.

Pročitajte i kako da napravite gulaš na američki način

BONUS VIDEO

MONDO Gulašijada u Debeljači

StvarUkusa