Sastojci:

  • 2 kg svinjski guzik bez kosti
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika paprike u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičicca kima
  • 1 kašičica luka u prahu
  • sveže mleveni crni biber
  • 2 kašike ulja
  • 340 ml piva
  • 350 ml kečapa
  • 120 ml senfa
  • 80 ml jabukovog sirćeta
  • 60 g smeđeg šećera
  • zemičke, za serviranje

Recept za cepkanu svinjetinu u zemičkama:

Za cepkanu svinjetinu zagrejte rernu na 148°. Odsecite višak masnoće sa svinjetine i isecite na velike komade. U maloj posudi pomešajte smeđi šećer, so, papriku, beli luk u prahu, kim i crni luk u prahu; začinite crnim biberom. Natrljajte meso. U velikom tiganju na srednjoj vatri, zagrejte ulje. U serijama pržite svinjetinu dok ne porumeni sa svih strana, oko 2 minuta po strani. Svinjetinu prelijte pivom i pokrijte poklopcem.

Ubacite u rernu i pecite svinjetinu dok ne postane meka, oko 3 sata. Otkrijte i nastavite da pečete dok ne bude veoma meka i lako se rastavlja viljuškom, još 1 do 2 sata. Prebacite meso na dasku za sečenje.

U tepsiji pomešajte kečap, senf, sirće i smeđi šećer. Dovedite do ključanja na jakoj vatri. Smanjite toplotu na srednju i kuvajte, povremeno mešajući, dok se malo ne zgusne, oko 5 minuta.

Isjeckajte svinjetinu sa 2 viljuške. Dodajte meso u sos i promešajte da se sjedini. Servirajte toplo uz zemičke i preostali sos. Možda ćete želeti da napravite i svinjske šnicle u slatkoj pavlaci i senfu.

Pročitajte kako da napravite najsočniji svinjski file za celu porodicu

BONUS VIDEO

Kurir televizija SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa

StvarUkusa