Sastojci:
- 600 g svinjskog filea
- so i biber ukusu
- 2 kašike ulja
- 1 do 2 kašike mešavine suvih začina
- šaka ruzmarina ili majčine dušice
Za preliv:
- 100 ml pilećeg bujona
- 1 kašika neslanog putera
Recept za najsočniji svinjski file za celu porodicu:
Zagrejte rernu na 218°C. Sa svakog svinjskog filea odstranite žilave delove. Svinjetinu osušite papirnim ubrusima, a zatim obilno začinite solju. Zagrejte kašiku ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Ubacite svinjske filee i pržite, povremeno okrećući, dok ne porumene, oko 2 minuta po strani. Raspršite mešavinu začina i začinsko bilje preko svinjetine.
Pecite 10 do 20 minuta. Ostavite meso da odstoji van rerne 5 do 10 minuta pre nego što ga nasečete. Za to vreme napravite preliv. Tiganj koji ste koristili vratite na srednju vatru. Ubacite pileći bujon i dinstajte. Sastružite sve zapečene komadiće sa tiganja i dinstajte dok se tečnost ne smanji za pola. Dodajte puter, promešajte i prelijte preko pečenja.
Za svinjski file, bez obzira na to da li ga pravite sa sosom ili ne, upotrebite sveže bilje poput ruzmarina ili majčine dušice, uvek daju divnu aromu pečenju. Ako volite svinjsko pečenje, možda ćete želeti da napravite sočno pečenje sa slatko-kiselom glazurom.
Pročitajte kako se pravi sočno svinjsko pečenje sa krckavim krompirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus