Sastojci:

  • 340 g špageta
  • 1 kašik maslinovog ulja
  • 600 g pilećeg filea
  • so, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • 6 kriški slanine
  • 2 čena belog luka
  • 475 g čeri ili običnog paradajza, presečenog na pola
  • 120 g pavlake za kuvanje
  • 78 g parmezana u prahu
  • 700 g spanaća
  • sveže iseckan bosiljak, za ukras

Recept za pastu sa piletinom na toskanski način:

Kako biste napravili pastu sa piletinom, prvo zagrejte rernu na 176°, a rešetku stavite u sredinu. U velikom loncu sa ključalom posoljenom vodom skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, do al dente. Ocedite, i izdvojite 1 šolju vode od kuvanja testenine.

U međuvremenu, u velikom tiganju na srednjoj vatri, zagrejte ulje. Začinite piletinu solju i biberom i pržite dok ne porumeni sa obe strane, oko 5 minuta po strani. Prebacite je u pleh i ubacite u rernu da se peče oko 5-10 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim tanko isecite.

U međuvremenu, u istom tiganju u kome ste pržili piletinu ispržite i slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava, oko 8 minuta. Ocedite je potom na tanjiru obloženom papirnim ubrusom, a zatim iseckajte. Dodajte beli luk i paradajz u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok ne zamirišu i malo ne usahnu, oko 2 minuta.

Začinite solju i biberom, pa dodajte pavlaku za kuvanje, parmezan i 1/2 šolje vode od testenine. Krčkajte dok se malo ne smanji, oko 3 minuta. Dodajte spanać i krčajte dok ne usahne, još 1 minut.

Dodajte kuvanu testeninu i promešajte, a zatim dodajte piletinu i slaninu i opet promešajte. Pre serviranja ukrasite bosiljkom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najukusniju pastu sa cezar salatom.

Pročitajte i kako se pravi pasta sa jajima i sirom

BONUS VIDEO

tiktok/foodtext pasta sa tikvicama

StvarUkusa